Akademikerförbundet SSR

Strejken avblåst på Klarna

Dela

Ikväll har Klarna efter strejkhot från Sveriges Ingenjörer, Unionen, Akademikerförbundet SSR, DIK och Naturvetarna tecknat kollektivavtal. Detta innebär att vi uppnått vårt mål med strejkvarslet och drar därför tillbaka den aviserade strejken som för Akademikerförbundet SSR:s del skulle ha brutit ut onsdag 8:e november klockan 12:00.

  • Denna framgång visar att den svenska modellen levererar och att vi är starka när vi står eniga i konflikter. Kollektivavtal är en förutsättning för att upprätthålla goda arbetsvillkor i Sverige. Nu finns goda förutsättningar för att techbranschen som helhet får tryggare arbetsvillkor, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Efter att flera fackförbund varslat om strejk och var redo att under nästa vecka ha total arbetsnedläggelse för alla medlemmar valde Klarna att återvända till förhandlingsbordet och acceptera medlarnas bud. Förhandlande parter enades sent under fredagskvällen att Klarna Bank AB från den 1 januari 2024 ska omfattas av det så kallade Bankavtalet (BAO). 

  • Vi hoppas att denna framgång kan få fler företag att teckna kollektivavtal. IF-Metall och flera fackförbund för nu en liknande kamp för kollektivavtal med Tesla. Att Klarna nu ser värdet av kollektivavtal visar att svensk arbetsmarknad fungerar bäst när det är tydliga spelregler för alla, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Med kollektivavtalet som nu tecknas kommer anställda på klarna ha rätt att organisera sig på arbetsplatsen och få vara med att påverka i frågor som rör villkor, förmåner och omorganisationer. För frågor om det nya kollektivavtalet hänvisar vi till Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Facket JO-anmäler Gällivare kommun24.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Gällivare kommun har i flera fall hanterat sitt arbetsgivaransvar mycket anmärkningsvärt och klandervärt. Information om arbetsrättsliga frågor lyftes på en pressträff före det tagits med berörda och deras fackliga organisation. En ifrågasatt rapport presenterades utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund. Akademikerförbundet SSR anmäler nu Gällivare kommun till Justitieombudsmannen (JO) för att kommunen dessutom har kontaktat Skatteverket i syfte att häva en anställds sekretessmarkering på felaktiga grunder.

Gällivare kommun flyr ansvar17.1.2024 15:48:50 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR är mycket kritisk till Gällivare kommuns agerande gentemot sin personal. Kommunen avhänder sig ansvaret och skyller allt på socialsekreterarna. Gällivare kommun har anlitat en extern utredare att granska vissa socialsekreterares arbete i kommunen och idag onsdag kom resultatet av utredningen. Vi kan konstatera att kommunen sedan tre år tillbaka har varit kraftigt underbemannad och att hälften av socialsekreterartjänsterna inom området barn- och unga har varit vakanta. Allvarliga brister som således varit kända sedan lång tid tillbaka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye