ManpowerGroup

Svenska arbetsgivare: AI kommer att leda till fler jobb

Dela

Hälften av arbetsgivarna i Sverige, 48 procent, uppger att AI kommer att leda till fler jobb snarare än färre. Det visar en ny undersökning av Manpower, som besvarats av 763 svenska företag. Mest optimistiska är arbetsgivarna i telekom- och mediebranscherna, där 58 procent uppger att de kommer att rekrytera medarbetare till följd av ny teknologi.

– Det är glädjande att svenska arbetsgivare tror på AI, och att de ser potentialen att skapa fler jobb. Att omfamna förändring och betrakta ny teknologi som ett sätt att stärka mänsklig arbetskraft, snarare än att ersätta den, är ett framgångsrecept på en arbetsmarknad i ständig förändring, säger Per Johansson, Managing Director på Manpower.

Nästan hälften av arbetsgivarna i Sverige, 48 procent, uppger att användningen av AI kommer att leda till fler jobb inom företaget. 17 procent av arbetsgivarna tror att AI kommer leda till färre jobb, medan 27 procent uppger att AI inte kommer att påverka antalet jobbtillfällen alls. Det visar huManpower, en ny rapport som samlar Manpowers insikter om arbetsmarknaden för unga. Över 39 000 arbetsgivare i 41 länder har besvarat frågan, och i Sverige har 763 arbetsgivare deltagit i undersökningen. 

– AI kan öppna många nya möjligheter för svenska företag. Genom att använda ny teknologi kan arbetsgivarna inte bara effektivisera sina processer, utan också frigöra tid för medarbetarna att fokusera på mer värdeskapande uppgifter. Mitt råd till arbetsgivare som är nyfikna på AI är att integrera verktygen gradvis och att lägga stort fokus på kompetensutveckling, säger Per Johansson.

Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom- och mediebranscherna, där 58 procent uppger att de sannolikt kommer att rekrytera medarbetare till följd av AI. Även arbetsgivarna inom transport-, logistik- och fordonsbranschen samt hälsa, sjukvård och life science tror på fler jobb till följd av AI – 54 respektive 53 procent av arbetsgivarna uppger att antalet anställda kommer att öka. Globalt uppger 58 procent av företagen att AI kommer att leda till fler jobb.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se 

Fem tips för att integrera AI på arbetsplatsen:

 1. Identifiera behov och möjligheter
  Börja med att identifiera vilka processer och uppgifter som kan effektiviseras genom AI, samt vilket mervärde teknologin kan tillföra verksamheten.
 2. Satsa på utbildning
  Investera i kompetensutveckling för att öka medarbetarnas förståelse och kunskap kring AI, så att de kan arbeta effektivt med den nya teknologin. Rätt kompetens är avgörande för att verksamheten ska kunna dra full nytta av möjligheterna med AI.
 3. Integrera gradvis
  Implementera AI gradvis för att undvika stora störningar i arbetsflödet och ge medarbetarna möjlighet att anpassa sig till de nya verktygen på bästa sätt.
 4. Värna om etiken
  Var noga med att följa etiska riktlinjer och lagar kring dataskydd när ni integrerar AI på arbetsplatsen.
 5. Se möjligheterna
  Använd AI som ett verktyg för att frigöra tid och resurser, och på så sätt skapa förutsättningar för fler och nya typer av jobb.


Om undersökningen
Undersökningen om hur AI kommer att påverka antalet anställda är genomförd inom ramen för ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey), som baseras på intervjuer med drygt 39 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 41 länder. Arbetsmarknadsbarometern har funnits i Sverige i 20 år. I Sverige har 763 intervjuer genomförts under perioden 1 juli–31 juli 2023. Se bifogad tabell.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Manpower 2023
Manpower 2023
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om ManpowerGroup ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye