Unionen

Uteblir mjuklandningen för svensk ekonomi? – Unionen presenterar konjunkturprognos

Dela

Onsdag 15 november bjuder Unionen in till konjunkturfrukost. Tillsammans med Unionens chefsekonom Tobias Brännemo tittar vi in i framtiden och presenterar en rykande färsk konjunkturprognos. Frukosten gästas av Byggföretagens chefekonom Fredrik Isaksson som kommenterar Unionens prognos och ger branschens bild av läget.

Tobias Brännemo, chefsekonom, presenterar Unionens konjunkturprognos onsdag 15 november
Tobias Brännemo, chefsekonom, presenterar Unionens konjunkturprognos onsdag 15 november Fotograf: Peter Knutson

Unionens konjunkturprognos ger svar på:

  • Allt fler pilar har pekat nedåt efter sommaren - hur ser utsikterna ut i det svenska näringslivet enligt Unionens fackklubbar?
  • Tecken på att arbetsmarknaden försvagas – vad ser Unionen hos sina medlemmar?
  • Bostadsbyggandet rasar och riskerar att dra med sig fler delar av ekonomin – vad behövs för att vända utvecklingen?
  • AI är på allas läppar men i vilken omfattning har AI-system faktiskt implementerats hittills på den svenska arbetsmarknaden?

Efter presentationen finns tid för frågor. För press och media finns även tid för enskilda intervjuer.

Datum och tid: onsdag 15 november kl. 08.30 – 9.15. Frukost serveras från kl. 08.00.

Plats: Unionens förbundskontor, Olof Palmes gata 17, Stockholm

Anmälan: Mejla till press@unionen.se.Senast söndag 12/1 vill vi ha din anmälan.

Kontakter

Bilder

Tobias Brännemo, chefsekonom, presenterar Unionens konjunkturprognos onsdag 15 november
Tobias Brännemo, chefsekonom, presenterar Unionens konjunkturprognos onsdag 15 november
Ladda ned bild

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc

Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum