Unionen

Är svensken naiv?

Dela

Att snabbt införa nya digitala arbetsredskap blev avgörande när pandemin slog till och vi på kort tid behövde ställa om till distansarbete. Vad få vet, och nästan ingen pratar om, är att de flesta digitala arbetsredskap idag erbjuder möjlighet till närgången övervakning av de anställda.

Peter Hellberg, Ordförande Unionen
Peter Hellberg, Ordförande Unionen Fotograf: Camilla Svensk

Är svensken naiv inför digital övervakning? Är vi medvetna om de risker och konsekvenser som de nya tekniska lösningarna innebär för människors integritet?

Och hur kommer det sig att en så påtaglig förändring på arbetsplatserna passerat utan förhandling mellan fack och arbetsgivare? Borde den digitala övervakningen regleras i kollektivavtal, eller behövs ny lagstiftning?

Välkommen till ett seminarium om vår tids nya stora arbetsplatsfråga.

När: 10 november kl. 15.00-16.00
Var: Scandic Haymarket, Stockholm

Anmäl dig här

Medverkande:

  • Peter Hellberg, förbundsordförande, Unionen 
  • Mattias Dahl, vice VD, Svenskt Näringsliv 
  • Ann-Therése Enarsson, VD, Tankesmedjan Futurion 
  • Ann-Marie Eklund Löwinder, en av Sveriges främsta IT-experter
  • Daniel Bodén, lektor och ämnessamordnare för etnologi. Forskningen rör mötet mellan teknik, kultur och social förändring. Författare till boken: "Från vällingklocka till minutjakt"
  • Måns Jonasson, internetexpert, Internetstiftelsen

Kontakter

Länkar

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc

Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum