Välkommen till länets första Minoritetsdagar – om och med Sveriges nationella minoriteter
Den 10-11 november 2023 uppmärksammas Sveriges nationella minoriteter särskilt i Jönköpings län. Då arrangeras för första gången Minoritetsdagar av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen, Gislaveds kommun och Jönköpings kommun. Media är välkomna att ta del av evenemangen.

Minoritetsdagarna inleds fredag 10 november med en kunskapsdag för politiker och tjänstepersoner som arbetar med frågor som rör nationella minoriteters rättigheter. Kunskapsdagen hålls på Kulturhuset Spira och avslutas med invigning av utställningen ”De assimilerade” på Jönköpings stadsbibliotek. Under dagarna pågår sedan flera kulturarrangemang i länet som filmvisning, utställningar, författarsamtal, dansföreställningar och en nyskriven bastumusikal.
Välkomna till utbildningsdag
Media är välkomna till kunskapsdagen klockan 09.00-12.00 fredag den 10 november på Kulturhuset Spira i Jönköping. Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso inleder dagen och medverkar gör även Sanna Rantamäki från Länsstyrelsen Stockholm, Heli Villanen från Gislaveds kommun och Karl Gustav Bartoll, Region Jönköpings län. Media är även välkomna att vara med vid övriga evenemang.
Läs mer och ta del av program på Region Jönköpings läns webbplats
Mänskliga rättigheter
Nationella minoriteters rättigheter är en viktig del av Region Jönköpings läns arbete med social hållbarhet och mänskliga rättigheter, där bland annat en samrådsgrupp med representanter för de nationella minoriteterna ingår. Region Jönköpings län är också ett så kallat finskt förvaltningsområde, vilket innebär att sverigefinnar ska kunna använda finska i kontakt med verksamheten.
Sveriges nationella minoriteter
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer (som dessutom är Sveriges urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Det finns också fem nationella minoritetsspråk: jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. De nationella minoriteterna har funnits i det geografiska område som idag utgör Sverige sedan historisk tid, och har därmed samma rätt att behålla och utveckla sina språk och kulturer som majoritetsbefolkningen. Nästan tio procent av Sveriges befolkning tillhör en nationell minoritet.
Läs mer om nationella minoriteter här
Kontaktpersoner
Karl Gustav Bartoll
Projektledare Hållbar utveckling, Region Jönköpings län,
Ordförande i samrådsgruppen för nationella minoriteter
karl-gustav.bartoll@rjl.se
070-652 45 46
Malin Skreding Hallgren
Utvecklingsledare, Region Jönköpings län
malin.skreding.hallgren@rjl.se
073-842 12 54
Martina Rasch
Utvecklare mänskliga rättigheter, Länsstyrelsen i Jönköpings län
martina.rasch@lansstyrelsen.se
010-223 64 77
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Fristadskonstnärer berättar om yttrandefrihet20.11.2023 16:50:06 CET | Pressinbjudan
I många länder är det fria ordet och yttrandefriheten starkt begränsad. Region Jönköpings län har tagit emot utsatta och hotade kulturarbetare i tio år och det uppmärksammas med en dag tillägnad yttrandefriheten. Media är välkomna att ta del av dagen och träffa fristadskonstnärer.
Vätterlänken – en lösning på nationella transportbehov17.11.2023 17:03:12 CET | Pressmeddelande
En ny rapport som Region Jönköpings län och Region Östergötland låtit ta fram visar på samhällsnyttan med att knyta ihop Ostlänken med Jönköping.
Psykiatriveckan 2023 – en vecka fullmatad med föreläsningar om psykisk hälsa13.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under Psykiatriveckan den 13-17 november erbjuder Region Jönköpings län ett trettiotal föreläsningar för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd. Årets tema är prio på psykisk hälsa. Föreläsningarna är gratis och alla nås digitalt.
Inbjudan till pressträff: Nu startar höstens vaccinationskampanj3.11.2023 16:17:58 CET | Pressinbjudan
Nu är det dags för personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre att vaccinera sig mot covid‐19, influensa och pneumokocker. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst‐ och vinterperioden när sjukdomarna sprids som mest.
Producenter och restauranger möts för att få upp tackakött på menyn19.10.2023 15:11:20 CEST | Pressinbjudan
Sedan hösten 2021 har träffar och kurser anordnats för att uppmärksamma tackaköttets kvalitet och potential. Inom kort är det dags för ett första utvecklingsmöte för producenter och restauranger under lednings av Stefan Eriksson – provningsledare på Exceptionell råvara och råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum