Naturvetarna

Unga talanger vill ha en hållbar arbetsgivare

Dela

Om du som arbetsgivare vill locka till dig de unga talangerna inom naturvetenskap bör du i första hand fokusera på att erbjuda trygghet, ett aktivt hållbarhetsarbete och en bra företagskultur. Det visar Naturvetarbarometern, en stor studie där nästan 6 000 personer deltagit, varav 350 är studerande och 886 är young professionals.

De egenskaper hos en arbetsgivare som toppar listan bland studenter är möjlighet till kompetensutveckling, att man erbjuder stimulerande arbetsuppgifter och att man har varor och tjänster som man kan stå för som anställd.

När det gäller företagskulturen anser studenterna att det viktigaste är att arbetsgivaren tillåter egna initiativ och att det finns en bra sammanhållning och gemenskap. Studenter fäster också stor vikt vid att arbetsgivaren jobbar aktivt med hållbarhet, jämställdhet och etiska frågor.

AstraZeneca favorit hos studenterna

Den arbetsgivare som svarar upp bäst mot studenternas bild av en attraktiv arbetsgivare är AstraZeneca.

- AstraZeneca vill attrahera de främsta talangerna, inte minst bland studenter, och därför är det väldigt glädjande och hedrande att Sveriges naturvetarstudenter sätter oss högst upp på listan över arbetsgivare de vill jobba hos. Vi har ett stort fokus på att vara en arbetsplats där man trivs, är inkluderad, och känner att man kan utvecklas, säger Anna Söderman, HR-chef på AstraZeneca i Sverige.

Young professionals föredrar Länsstyrelsen

I gruppen Young Professionals, yrkesverksamma som är 35 år eller yngre, värdesätter man framför allt fast anställning, konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider. Det är också viktigt med kompetensutveckling, varierande arbetsuppgifter, och eget ansvar och befogenheter. Något som skiljer gruppen från naturvetare överlag är att man tycker det är mer viktigt med löneutfyllnad vid föräldraledighet. I den här gruppen är det Länsstyrelsen som toppar listan över mest attraktiva arbetsgivare.

Ska du anställa talanger – tänk på detta!

- Erbjud trygghet som kollektivavtal, konkurrenskraftig lön och fast anställning, och gör kompetensutveckling till en naturlig del av karriären för dina medarbetare.

- Se till att ha hållbarhetsarbetet på plats, det är viktigt för unga naturvetare.

- Bygg en företagskultur med bra sammanhållning, plats för egna initiativ och produkter och tjänster som de anställda kan stå för.

10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare

- för studenter                                                      - för young professionals

1. AstraZeneca                                                         1. Länsstyrelsen

2. Naturvårdsverket                                                 2. AstraZeneca

3. Karolinska institutet                                            3. Kommunen

4. Regionen                                                               4. WWF

5. Länsstyrelsen                                                      5. Naturvårdsverket

6.SLU                                                                          6. Livsmedelsverket

7.WWF                                                                       7. RISE

8.Kommunen                                                            8. Regionen

9.AFRY                                                                        9. Sweco

10. Folkhälsomyndigheten                                    10. Folkhälsomyndigheten

Källa: Naturvetarbarometern 2023.

Om Naturvetarbarometern:

Datainsamlingen genomfördes under perioden 12 maj 2023 – 21 juni 2023 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till studenter som studerar naturvetenskapliga program på svenska universitet.  Totalt svarade 5 971 personer på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 16 procent.

Kontakter

Bilder

Om Naturvetarna

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har nästan 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye