Linköpings kommun – Politik

20 miljoner kronor för att färre unga ska dras in i kriminalitet

Dela

Tisdagen den 14 november fattar kommunstyrelsen beslut om Linköpings kommuns tilläggsbudget för 2024. I denna budget avser S-M-styret att använda det lilla överskott som finns till förfogande till att mota tillbaka kriminaliteten som går ner i åldrarna.

I tilläggsbudgeten för 2024 föreslår S-M-styret att social- och omsorgsnämndens budgeterade ram utökas med 20 miljoner kronor under 2024 i syfte att stärka det brottsförebyggande arbetet bland ungdomar. Tillskottet kommer bland annat att användas för placeringar av ungdomar som bedöms löpa stor risk att begå eller utsättas för allvarliga brott. Det ska även omfatta barn som behöver stöd i tidigt skede med placeringar eller andra öppna insatser.

– Läget är allvarligt, därför väljer vi att fokusera på att bryta negativa mönster hos barn så att kriminaliteten inte ska få större fäste i vår stad. Vi måste stoppa nyrekryteringen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Många barn far illa i sin hemmiljö och allt yngre barn ligger i riskzonen att rekryteras av kriminella gäng, vilket gör att de riskerar att hamna utanför samhället redan i tidig ålder. För att motverka detta är tidiga insatser avgörande där fokus behöver ligga på att arbeta intensivt med unga som är på väg in i kriminalitet.

– Att vid så tidigt skede som möjligt kunna hjälpa de barn och familjer som har det svårt är avgörande för vår framtid. Samtidigt måste vi också faktiskt se att vi har högre kostnader för placeringar vilket vi behöver svara upp till, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden. 

Kontakter

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye