Riksteatern

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi

Dela

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

Efter tystnaden, Riksteatern. Mitt i bild: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Efter tystnaden, Riksteatern. Mitt i bild: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina Foto: Thomas Walgrave

Christiane Jatahys trilogi är skapad mellan åren 2020 och 2023. En trilogi, The Trilogy of Horror, som reflekterar över hur sociala strukturer har möjliggjort framväxten av extremhögern i Brasilien. De två första delarna är skapade i Europa men i den sista delen har hon återvänt hem till Brasilien där hon i skapandeprocessen bara arbetat med brasilianska konstnärer. Efter tystnaden är baserad på den brasilianska författaren Itamar Vieira Junios bok Torto Arado
 
– Boken Torto Arado behandlar frågan om jordfördelning i Brasilien. Hur det är centralt för att förstå den sociala avgrunden och våldet mot människor med afrikanskt ursprung. En exploatering nära slaveri. Våldet mot ursprungsbefolkningar, inklusive förstörelsen av Amazonas berättas med djup mänsklighet och otroliga karaktärer, så jag tvivlade inte på att den boken skulle ligga till grund för skapandet av pjäsen, säger Christiane Jatahy. 
 
Efter tystnaden tar plats i en avlägsen del i nordöstra Brasilien, där dammet ständigt är närvarande, vatten är en lyx och det råder stor ojämlikhet i samhället. Land har länge tagits med våld från bönderna och det kräver, då som nu, många liv. Det är historien om två systrar, deras band med landet där de föddes och deras relation till sin far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan.  
 
Friktionen mellan teater och film har legat till grund för Christiane Jatahys konstnärliga undersökande dom senaste 15 åren. Olika konstformer möts för att ge fler synvinklar, fördjupa relationer och bygga pjäsernas dramaturgi genom sammanvävning. Så också i Efter tystnaden. 
 
– Jag tror att teater alltid är politiskt, även när det inte talar direkt om politik. Det faktum att vi sitter tillsammans i ett rum och tänker på världen är politiskt. I mitt fall tror jag att i den värld vi lever i, inför allt som händer idag, är det omöjligt för mig att inte ta ställning. Genom min konst måste jag ta itu med frågor som jag tror är de mest angelägna att diskutera, säger Christiane Jatahy.

Medverkande
Med Gal Pereira, Juliana Franca, Caju Bezerra, Aduni Guedes  
På film Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina  

Konstnärligt team
Av Christiane Jatahy. Baserad på boken Torto arado av Itamar Vieira Junior publicerad av LeYa  
Regi: Christiane Jatahy  
Textbearbetning: Gal Pereira, Juliana Franca, Lian Gaia och Tatiana Salem Levy  
Scenografi/kostym/ljussättning: Thomas Walgrave  
Bildregissör: Caju Bezerra  
Kameraarbete: Pedro Faerstein  
Videosystem: Julio Parente  
Kompositör/ljuddesigner: Vitor Araujo och Aduni Guedes

Producent
Riksteatern i samarbete med Cia Vertice de Teatro (Rio de Janeiro) och Axis productions

Samarbetsproducenter
Schauspielhaus Zürich, Le CENTQUATRE-Paris, Odéon-Théâtre de l’Europe – Paris, Wiener Festwochen, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Arts Emerson – Boston, Riksteatern- Sweden, Théâtre Dijon-Bourgogne CDN, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre Populaire Romand – Centre neuchâtelois de arts vivants La Chaux-de-fonds, DeSingel – Antwerp, Künstlerhaus Mousonturm – Frankfurt a.M., Temporada Alta Festival de tardor de Catalunya and Centro Dramatico National – Madrid.

Christiane Jatahy is an associate artist of the CENTQUATRE-PARIS, à l’Odéon-Théâtre de l’Europe, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston and Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa. Cia Vertice is supported by Direction régionale des affaires culturelles d’Île-de-France – Ministère de la Culture France.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Efter tystnaden, Riksteatern. Från vänster: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Efter tystnaden, Riksteatern. Från vänster: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Ladda ned bild
Efter tystnaden, Riksteatern H23. I bild Gal Pereira
Efter tystnaden, Riksteatern H23. I bild Gal Pereira
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye