Naturvetarna

Här är de hetaste arbetsgivarna för naturvetare

Dela

Nästan 6 000 akademiskt utbildade naturvetare har sagt sitt och listat vilka arbetsgivare de helst vill jobba hos. Vinnare är Länsstyrelsen som även klassas som den mest hållbara arbetsgivaren. – Vi är så glada och stolta för utmärkelsen, säger Johanna Lindgren, miljödirektör på Länsstyrelsen.

För andra året i rad har fackförbundet Naturvetarna frågat sina medlemmar vad som gör en arbetsgivare attraktiv, men även klassat vilka företag och organisationer de helst vill arbeta hos. Nära 6 000 medlemmar och studenter har svarat. I toppen av de mest attraktiva arbetsgivarna trängs Länsstyrelsen med Astra Zeneca. Andra populära arbetsgivare är kommuner, regioner och Naturvårdsverket. Jämfört med förra året har WWF seglat upp på 10-i-topp-listan.

Hållbarhet viktas högt

Det som gör att Länsstyrelsen toppar listan som den mest attraktiva arbetsgivaren är enligt de som svarat att man där kan erbjudas stimulerande arbetsuppgifter, får arbeta med frågor som man även personligen kan stå för och att hållbarhetsfrågor ligger högt på agendan.

- Inom social hållbarhet driver vi brottsförebyggande arbete bland annat inom avfallsbrottslighet, där naturvetare bidrar med en stor del.  Det är typiskt för arbetet på Länsstyrelsen att man krokar arm och arbetar inom flera kompetensområden, säger Johanna Lindgren.

AstraZeneca lockar studenterna

Hos studenter är det AstraZeneca som toppar listan som den mest attraktiva arbetsgivaren. Det som studenterna tycker är viktigt hos en blivande arbetsgivare är stimulerande arbetsuppgifter, goda möjligheter till kompetensutveckling och ett starkt varumärke, och dessa kriterier anser de att AstraZeneca svarar upp emot.

AstraZeneca koras även som den mest innovativa arbetsgivaren. I undersökningen svarar deltagarna att de upplever att AstraZeneca har en innovativ och informell företagskultur.

Dessutom är företaget den mest attraktiva arbetsgivaren för naturvetare som jobbar inom life science.

- AstraZeneca vill attrahera de främsta talangerna, inte minst bland studenter, och därför är det väldigt glädjande och hedrande att Sveriges naturvetarstudenter sätter oss högst upp på listan över arbetsgivare de vill jobba hos. Vi har ett stort fokus på att vara en arbetsplats där man trivs, är inkluderad, och känner att man kan utvecklas, säger Anna Söderman, HR-chef på AstraZeneca i Sverige.

WWF nya på topplistan

Årets raket är WWF som klättrar från 61:a till 7:e plats på topplistan över mest attraktiva arbetsgivare. Mest populär som arbetsgivare är WWF bland naturvetare som jobbar inom miljö/hälsoskydd/naturvård där man når plats fyra, och i Stockholms län där man ligger på femte plats.

- Vi är väldigt hedrade över denna utmärkelse. Det är en bekräftelse på vikten av de frågor som vi arbetar med och det engagemang som genomsyrar vår organisation. WWF vill erbjuda en stimulerande och lärande arbetsplats med bra villkor och god karriärutveckling där vi tillsammans arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och bromsa klimatförändringarna, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Trygghet och stabilitet viktigt när unga väljer arbetsgivare

Kompetensutveckling, stimulerande arbetsuppgifter, fast anställning och bra interna karriärmöjligheter ligger i topp när naturvetarstudenter listar vad som är viktigt när de ska söka jobb. En stor majoritet anser även att kollektivavtal är viktigt. Bland studenterna är det också vanligare att kvinnor anser att en arbetsgivare inom offentlig sektor är den mest attraktiva, jämfört med män.

För gruppen Young Professionals (yrkesverksamma som är 35 år och yngre) är de viktigaste villkoren och förmånerna en fast anställning, konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider. En stor skillnad mellan gruppen och naturvetare överlag är att fler Young Professionals anser att löneutfyllnad vid föräldraledighet är viktigt.

10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare (föregående års placering inom parentes)

  1. Länsstyrelsen                                                                (Delad 1:a)
  2. AstraZeneca                                                                   (Delad 1:a)
  3. Kommunen                                                                    (4)
  4. Naturvårdsverket                                                         (3)
  5. Regionen                                                                        (7)
  6. Sveriges lantbruksuniversitet                                   (5)
  7. WWF                                                                                (61)
  8. RISE                                                                                 (6)
  9. Karolinska Institutet                                                    (8)
  10. Livsmedelsverket                                                         (9)

Källa: Naturvetarbarometer 2023.

 

Om Naturvetarbarometern:

Datainsamlingen genomfördes under perioden 12 maj 2023 – 21 juni 2023 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till studenter som studerar naturvetenskapliga program på svenska universitet.  Totalt svarade 5 971 personer på enkäten.

Kontakter

Bilder

Om Naturvetarna

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har nästan 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye