Trafikverket

E20 är nu färdigbyggd mellan Göteborg och Götene

Dela

Alla etapper i ombyggnationen av E20 till mötesfri väg är nu klara mellan Göteborg och Götene. Trafikverket har nu färdigställt ytterligare 60 kilometer mötesfri väg genom Västra Götaland.

Bild: Trafikverket

Den 15 november är etappen mellan Eling och Vara färdigbyggd och helt öppen för trafik. Alla etapperna mellan Göteborg och Götene är nu klara.

–Vi är glada att vi äntligen är i mål med den här etappen som har tagit lite längre tid än vad vi planerade från början, säger projektledare Marcus Kilmo.

Trafikverket bygger om E20 genom Västra Götaland. Att etappen Eling-Vara nu är klar betyder att ombyggnationen har kommit en bra bit mot färdigställande. Detta gör att trafikanterna kommer fram smidigare och tryggare.

–Det känns bra att vi nu kan släppa på trafik på den sista etappen i ombyggnationen av sträckan mellan Göteborg och Götene. Det innebär att vi nu har färdigställt ungefär 60 kilometer av totalt nästan 100 kilometer som hela utbyggnaden omfattar, säger Björn Elfström, projektledare på Trafikverket.

E20-ombyggnationen görs för att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten. Vägen har byggts om till mittseparerad väg med planskilda korsningar. Hastighetsbegränsningen är höjd från 80 km/tim till 100 km/tim på de flesta delar.

–Vi har dels byggt en ny sträcka motorväg mellan Alingsås och Vårgårda. På andra delar av E20, som den mellan Eling–Vara, som är klar nu, har vi byggt sträckor med två körfält i båda riktningarna och växelvis sträckor med ett körfält i vardera riktning, säger Björn Elfström.
–Utformningen av E20 ser lite olika ut längs sträckan på grund av att vi anpassat vägen efter behov och förutsättningar på de olika platserna, säger Björn Elfström.

Längs etapperna har stora satsningar gjorts för att öka trafiksäkerheten också genom åtgärder som ska hålla viltlevande djur borta från vägen. Totalt för alla etapperna mellan Tollered-Skara innebär det mer än10 mil faunastängsel och sju faunabroar samt flera vilttrummor under vägen för de mindre djuren.
Nu återstår etapperna förbi Mariestad som börjar byggas nästa år.

Kontakter

Frågor om E20-programmet: Björn Elfström, projektledare, Telefon: 010 123 27 85, bjorn.elfstrom@trafikverket.se

Frågor om sträckan Eling-Vara: Marcus Kilmo, projektledare, Telefon: 010 123 07 25
marcus.kilmo@trafikverket.se

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Marcus Kilmo
Marcus Kilmo
Ladda ned bild
Björn Elfström
Björn Elfström
Ladda ned bild

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye