Åklagarmyndigheten

Domstolsanställd i Stockholm åtalad för grovt brott mot tystnadsplikt

Dela

En domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt i norra Stockholm har i dag åtalats för grovt brott mot tystnadsplikt, brott mot tystnadsplikt, grovt dataintrång och dataintrång av normalgraden.

Enligt åtalet har kvinnan förmedlat sekretessbelagd information till en man som ingår i ett kriminellt nätverk i norra Stockholm.

– Det här är mycket allvarlig brottslighet som undergräver rättsväsendets förtroende och möjlighet att utreda misstänkta brott. Därför är det viktigt att domstolen får göra en prövning. Här finns också  möjlighet för domstolen att pröva den nya lagstiftningen grovt brott mot tystnadsplikt som började gälla den 1 augusti i år, säger chefsåklagare Per Nichols, som är förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren.

Misstankarna sträcker sig längre bak i tiden än den 1 augusti i år. Kvinnan har enligt åtalet förmedlat uppgifter om hemliga tvångsmedel, och hemliga handlingar i övrigt för domstolsverksamheten. Fram till den 31 juli innebar det brott mot tystnadsplikt och därefter grovt brott mot tystnadsplikt.

Hon åtalas också för grovt dataintrång för att vid två tillfällen ha låtit mannen i det kriminella nätverket få använda hennes dator innehållande domstolens ärendesystem där han har kunnat surfa runt fritt.

– Vi har i denna utredning använt oss av telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig dataavläsning. Vi bedömde det som nödvändigt att använda oss av dessa metoder för att kunna utreda brotten. Jag vill påstå att vi har gedigen bevisning, säger Per Nichols.

Ärendet har handlagts på avdelningen för särskilda utredningar (SU) och har prioriterats högt.

– Det beror på den särskilda allvarlighetsgraden i brotten samt att vi vet att brottslighet som denna möjliggör för den grova organiserade brottsligheten. Med tanke på den samhällssituation som råder i Sverige i dag har det, för oss, varit av största vikt att arbeta tillsammans med förundersökningsledaren effektivt och snabbt i detta ärende, säger Anna Benedetti enhetschef för utredningsenheten i Stockholm på avdelningen för särskilda utredningar.

Målnummer i Attunda tingsrätt: B 11763-23.

Huvudförhandlingen är planerad att ta två dagar med start den 22 november.

Målet avgörs av Attunda tingsrätt men handläggs av jävsskäl i Stockholms tingsrätt. Handlingar i målet kan beställas via Stockholms tingsrätt, avdelning 4.

Om avdelningen för särskilda utredningar (SU)

Kontakt

Anna Benedetti, enhetschef för utredningsenhet Stockholm, SU, 010-563 34 53.

För frågor om polisens operativa arbete med nätverksproblematiken i Sollentuna, kontakta Stephan Kiernan, chef LPO Sollentuna. Han nås via polisens mediecenter i Region Stockholm, 010-562 05 55. 

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye