Naturvetarna

Universitetet hetaste arbetsgivaren i Uppsala

Dela

Är man naturvetare och bor i Region Uppsala är Uppsala universitet är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas stora undersökning Naturvetarbarometern, där nästan 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.

Uppsala universitet rankas högst i Naturvetarbarometern av de som bor i regionen. Argumenten är att här kan man få flexibla arbetsuppgifter och möjlighet till kompetensutveckling, vilket värderas högt i yrkeslivet av de som besvarat enkäten. Dessutom önskar de en arbetsgivare som är ekonomiskt stabil och som bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete. Även detta svarar Uppsala universitet bäst upp mot.

- Vi är otroligt stolta över att vi är en attraktiv arbetsgivare bland naturvetare. Inom universitetet har alla en chans att hitta sin väg framåt, och utvecklas inom sitt område. Det är en helt fantastisk arbetsplats, säger Charlotte Platzer Björkman, vicerektor vid Uppsala universitet, vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap.

Andra attraktiva arbetsgivare för regionens naturvetare är Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och Cytiva.

 

Trygghet och stabilitet viktigt när unga väljer arbetsgivare

Kompetensutveckling, stimulerande arbetsuppgifter, fast anställning och bra interna karriärmöjligheter när naturvetarstudenter listar vad som är viktigt när de ska söka jobb. En stor majoritet anser även att kollektivavtal är viktigt. Bland studenterna är det också vanligare att kvinnor anser att en arbetsgivare inom offentlig sektor är den mest attraktiva, jämfört med män.

För gruppen Young Professionals (yrkesverksamma som är 35 år och yngre) är de viktigaste villkoren och förmånerna en fast anställning, konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider. En stor skillnad mellan gruppen och naturvetare överlag är att fler Young Professionals anser att löneutfyllnad vid föräldraledighet är viktigt.

10-i-topp mest attraktiva arbetsgivare i Region Uppsala

(föregående års placering inom parentes)

1. Uppsala universitet                                      (1)

2. Sveriges lantbruksuniversitet                   (2)

3. Livsmedelsverket                                         (3)

4. Cytiva                                                              (4)

5. Läkemedelsverket                                       (6)

6. Länsstyrelsen                                                (10)

7. AstraZeneca                                                   (7)

8. RISE                                                                 (ny)

9. Kommunen                                                    (8)

10. Naturvårdsverket                                      (5)

Om Naturvetarbarometern:

Datainsamlingen genomfördes under perioden 12 maj 2023 – 21 juni 2023 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till Naturvetarnas medlemmar samt till alla studenter som studerar naturvetenskapliga program på ett svenskt universitet.

Totalt svarade 5 971 personer på enkäten. Av dessa arbetar 720 personer i region Uppsala.

Kontakter

Bilder

Om Naturvetarna

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har nästan 35 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye