Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiets budgetmotion för 2024: en satsning på välfärden

Dela

Under dagens sammanträde med regionstyrelsen lämnar Vänsterpartiet in sin budgetmotion för Skåne 2024. Den föreslår en full täckning av sjukhusens omkostnader, en satsning på arbetsmiljö och återhämtning genom arbetstidsförkortning och ett rejält paket för folkbildningen. 

- Det är tungt ekonomiskt för kommuner och regioner när det saknas finansiering från regeringen för att täcka kostnaderna. Samtidigt är det viktigt för oss att inte hushållen ska tvingas bära kostnaderna för en misslyckad inflationspolitik och år av underfinansiering av välfärden. Sjukvården måste fungera, sjukvårdspersonalen få en bättre arbetsmiljö och regionen öka på takten i omställningen mot ett klimat- och miljömässigt hållbart samhälle, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet. 

Vänsterpartiets budgetmotion innehåller bland annat: 

  • Full täckning för sjukvården: tidigare underskott, uppräkning för demografi, medicinteknik och inflation. 
  • Satsning på stegvis införande av 30 timmars arbetsvecka.
  • Frysta biljettpriser i kollektivtrafiken.
  • En stor satsning på folkhögskolor och studieförbund.  
  • Sänkta politikerarvoden. 
  • Stoppad finansiering av korta inrikesflygresor. 

Läs hela budgeten och ladda ner dokumentet i filen nedan.  

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Bädda för hållbar, enkel och effektiv transport genom Skåne9.2.2024 12:27:32 CET | Pressmeddelande

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden la Vänsterpartiet ett initiativ för att förbereda regionen på sin del av uppbyggnaden av framtidens transportsystem. Orosmolnen är många, men med rätt förberedelser och helhetssyn kan vi tillsammans arbeta för en omställning inom transportsektorn som är hållbar, enkel och effektiv för den som ska resa och för gods att fraktas med så lite påverkan på miljö och klimat som möjligt, menar Vilmer Andersen, representant i regionala utvecklingsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye