Riksteatern

Kärlek och krig från Västerbotten till Palestina – Riksteaterns vår 2024

Dela

Våren hos Riksteatern sträcker sig från stenåldern till 2020-talets Zoom-möten. Rör sig mellan förbjuden kärlek i Västerbotten till livsöden i Palestina. Från Kiruna till Malmö finns Riksteatern, hela Sveriges scen, med teater, dans, musik och cirkus för alla överallt.

Kassettbanden, Riksteatern våren 2024
Kassettbanden, Riksteatern våren 2024 Grafisk form: Mattias Broberg

En samling återfunna kassettband, skickade som ljudbrev från Sverige till ett krigsdrabbat Libanon, utgör grunden för ett verklighetsbaserat familjedrama. I Kassettbanden skildrar en av Libanons starkast lysande scenröster, Chrystèle Khodr, livsöden i krigets spår. Bland andra svenska Evas, som förlorade sin man i en granatattack vid ett palestinskt flyktingläger där hon arbetade. 

Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzales möts i ett poetiskt scenkonstverk. Nomad är en musikalisk resa som rör sig från Hisingen, Sapmi och hela vägen till Palestinas kust vid Jesu tid. Ett samiskt och romskt perspektiv på nomadlivets, frihetsskimmer, historiska uteslutning och fördrivning. 
 
– Det är svårt att förutse hur samtiden kommer att påverka vår publik när repertoaren läggs. Nu är tiderna så pass smärtsamma och förvirrande att det är svårt att sätta ord på det vi upplever och känner. Här har scenkonsten den viktiga roll att artikulera det vi människor inte kan uttrycka på det komplexa sätt som krävs, säger Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi. 

När operasångaren Rickard Söderberg läser i sina gamla dagböcker hittar han en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. Det blir starten på en resa genom Kärlekens historia från stenåldern fram till idag. I 50-talets frireligiösa Västerbotten utspelar sig ännu mer förbjuden kärlek. Vajlett och Rut handlar om relationen mellan den unga lärarinnan Vajlett och den kortklippta postfröken Rut. I den romantiska komedin Hockeymorsa, hockeyfarsa spirar kärleken i stället i en kall ishall mellan två ensamma singelföräldrar.  

I Jag tror det är vår därute kommer kärleken mitt i förtvivlan. Irina har kämpat mot en kontrollerande make som försvunnit med deras barn efter att hon begärt skilsmässa. Efter år av byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Men så blir Irina kär, en förbjuden känsla i den obeskrivliga sorgen.  
 
– Det finns något unikt i att uppleva något tillsammans, som en teaterpjäs. Den gemenskap scenkonsten ger är hoppingivande och skapar ett djupare vi. Jag hoppas att den här repertoaren kan hjälpa oss att frigöra tanken och på ett komplext sätt artikulera vår verklighet och empati och medmänsklighet, säger Dritëro Kasapi. 

Dramatikern och regissören Marius von Mayenburg är en favorit på Europas scener. Han har skrivit ett nytt intrikat psykologiskt spel till Riksteatern. Ellen Babić handlar om lärarinnan Astrid som lever med sin f.d. elev Klara. Rektorn på skolan tar upp ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever – 16-åriga Ellen Babić. På scen Cecilia Lindqvist, Niki Gunke Stangertz och Jacob Ericksson. 

En Zoom-intervju mellan en journalist och ordförande för en kvinnorättsorganisation får en oväntad vändning när samtalet kommer att handla om en destruktiv relation. You too ger en inblick i den tystnadskultur som omger dövsamhället. 

Den unga publiken får möta två pjäser om sorgebearbetning. Hundratals barn i vild kamp är en maximalistisk föreställning om ett barn vars morfar har dött. Med eftertänksam humor skildras mötet med döden, fantasins vilda lekar och föräldrars svek. Instructions for a Teenage Armageddon är en drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur tar man sig genom det kaos som tonåren kan vara? Med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste 

TEATER
Jag tror det är vår därute 

Irina, en högt uppsatt chef, kämpar mot en kontrollerande make som försvinner med deras barn efter att hon begär skilsmässa. Efter år av sökande, motgångar, förtvivlan, och byråkratiska hinder har livet tappat sin mening. Men så blir Irina kär. En förbjuden känsla mitt i den obeskrivliga sorgen. Pjäsen bygger på en verklighetsbaserad roman av Concita De Gregorio och är dramatiserad av den italienska konstnären Gaia Saitta, som även regisserar föreställningen. I rollen som Irina ser vi Guldbaggevinnaren Maria Sundbom.  
Sverigepremiär 16 januari, Årsta.

You too 
En svensk journalist ska göra en Zoom-intervju med ordförande för en fransk kvinnorättsorganisation. Mötet får en oväntad vändning när samtalet kommer att handla om att leva i en destruktiv relation inom dövsamhället. Vad är det som inte får berättas? Vem är egentligen offret och vem är förövaren? You too ger en inblick i den tystnadskultur som omger dövsamhället. En internationell, digital teaterföreställning. Av Mia Modig i regi av Mindy Drapsa. En samproduktion mellan Riksteatern Crea, International Visual Theatre och CinéSourds.  
Urpremiär 17 januari på Zoom 

Ellen Babić 

Lärarinnan Astrid lever med sin f.d. elev Klara. Ikväll har rektorn på skolan bjudit in sig själv för att prata om ett besvärande ämne. Det har kommit in allvarsamma klagomål på Astrid från föräldrarna till en av hennes elever, 16-åriga Ellen Babić . Rektorn säger att han vill skydda henne, men går han att lita på? Ett intrikat psykologiskt spel tar fart. Och nu börjar även Klara minnas detaljer från tiden som Astrids elev. För nyskrivet manus och regi står Marius von Mayenburg, en favorit på Europas scener. På scen ser vi Cecilia Lindqvist, Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson 
Urpremiär 25 januari, Årsta. 

Vajlett och Rut 

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen där de flesta byborna är med i den lokala pingstförsamlingen. Det pratas och skvallras om den nyinflyttade postfröken Rut med kortklippt hår. Vajlett och Rut lär känna varandra, känslorna börjar växa sig starka mellan dem och med det rädslan för att bli avslöjade. Manus är skrivet av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern.
Urpremiär 31 januari på Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs. 

Kärlekens historia 

När operasångaren Rickard Söderberg läser mellan raderna i sina gamla dagböcker hittar han en person som kämpar med att ta reda på vem han verkligen är. När han gräver djupare i historien visar det sig att han inte är den första som ställt frågor om kärlekens väsen. Det blir starten på en resa genom kärlekens historia från stenåldern fram till idag. En unik blandning av musik, artisteri och aktivism som berättar om människorna som älskat med livet som insats. I regi av Melker Sörensen.  
Urpremiär 10 februari, Tumba. 

Kassettbanden 

Chrystèle Khodr är sex år gammal när hennes pappa åker från Beirut till Stockholm för att hämta sin brors aska. Flera år senare hittar Khodr en samling kassettband med ljudbrev hennes farbror skickade från det utlovade landet Sverige till ett krigsdrabbat Libanon. Chrystèle Khodr är en av Libanons starkast lysande scenröster, Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning som berättar hennes familjehistoria men också andra livsöden i krigets spår. Bland annat svenska Evas som förlorade sin man i en granatattack mot ett palestinskt flyktingläger där hon arbetade. Föreställningen spelas på arabiska och textas till svenska. Av och med Chrystèle Khodr. 
Riksteatern i samarbete med Théâtre National Wallonie-Bruxelles. 
Sverigepremiär 22 februari, Sollefteå

Nomad 

Från Hisingen till Sapmi och hela vägen till Palestinas kust vid Jesu tid. Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzales möts i ett musikaliskt och poetiskt scenkonstverk. En föreställning som tar publiken med på en resa med samiskt och romskt perspektiv där de bofasta aldrig varit norm. En berättelse om hur nomadlivet, utifrån sett, både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter som uteslutning och fördrivning. Föreställningen regisseras av Anna Ulén och baseras på de intervjuer dramatikern Lucia Cajchanova gjort med artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez.
Premiär 3 mars, Östersund

Hockeymorsa, Hockeyfarsa 

Tidiga morgnar i en kall ishall är kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just här, på läktaren, denna romantiska komedi utspelar sig. Björn och Frida, två rätt ensamma singelföräldrar möts under barnens hockeyträning och blir förälskade. Hockeymorsa, hockeyfarsa är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Canada och har spelats flitigt i både Canada och i USA. Föreställningen regisseras av Dennis Sandin. 
Sverigepremiär 3 mars, Timrå. 

Lo Ragnar & Nino 

Poeterna Lo Ragnar Lindström och Nino Mick åker på predikantturné om kropp, natur och Lucifers depression. Tillsamman skapar de den publik och kritikerhyllade poesipärlan Lo Ragnar & Nino. Lo Ragnar Lindström vann Aftonbladet Kulturs skrivtävling 2022. Den undersöker relationen mellan människan och natur och diktar om Västerbottens glesbygd, myrar och skogar. Det handlar om arv, kropp, kärlek och om att hitta ett hem i en annan människa. Nino Mick blev svensk mästare i poetry slam 2013 och tilldelades Svenska kyrkans kulturpris 2015 och släppte 2023 sin kritikerrosade debutroman Vulcan. Nu framför Nino Mick sin nya diktsvit Hej helvetet, en resa till själens botten. Med avstamp i arvet från och uppgörelsen med kristen tro diktar den fram berättaren Lucifer som har störtats från himlen och desperat söker ett språk för upplevelsen och sorgen. 
Premiär 5 mars, Åkersberga  

Frans 

Frans Leijon föddes i slutet av 1800-talet och miste både synen och hörseln i sviterna av smittkoppor. Som dövblind blev han lämnad i skogen av sina föräldrar och växte därför upp helt utan språk och kommunikation. Frans är en verklighetsbaserad berättelse om att mot alla odds lyckas forma sitt liv till en rikedom. Bland folk har det berättats om Frans Leijon i både Finland och Sverige. Nu berättas hans gripande historia också på en teaterscen. På scen ser vi finska Aki Pirkola som själv är dövblind tillsammans med Riksteaterns Mette Marqvardsen. Frans regisseras av Marita S. Barber och manus är skrivet av Sarah Remgren. Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti. 
Urpremiär 5 april, Helsingfors  

Joutsenlauluni Min svanesång 

Det är stambyte. De boende har meddelats och folk har flyttat ut. Men en dörr förblir stängd. Bakom den finns en skådespelerska som har gått i pension och hon är mitt i ett projekt som inte bör distraheras. Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands mest kända skådespelare. När hon dog hade hon bara en säng, ett bord, en stol, en filmkamera och videoband där hon genom åren spelat in Ninas monolog ur Måsen – om och om igen. Av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. Med Aliisa Pulkkinen. Regi Jotaarkka Pennanen. Ett samarbete med Tammerfors Teater. 
Sverigepremiär 9 april, Hallunda

CIRKUS
Euphoria 
Vibrerande energi, humor och akrobatik som tänjer på gränserna för vad den mänskliga kroppen kan utföra. I Euphoria flätas klassiska och banbrytande cirkusdiscipliner samman med livemusik.  Cirkusartisterna i LONE Company gjorde sitt första cirkusframträdande ihop som barn och har idag ett eget kompani. Föreställningen är av och med LONE Company i samarbete mellan Riksteatern, Borås Stadsteater och Cirkus i Väst. 
Urpremiär 2 december med Borås Stadsteater. Turnépremiär med Riksteatern, 30 januari, Hudiksvall.

Utopia av Circus I love you 

Cirkusen kommer till stan i form av Utopia av Circus I love you som kommer att resa ett cirkustält på alla orter dom besöker våren 2024 runt om i Sverige. Cirkus I love you är ett ungt, djurfritt kompani som gör modern cirkus för hela familjen på de internationella språken musik och akrobatik. Utopia av Circus I love you är en akrobatisk symfoni som komponeras fram av toner, ackord och rytm. Fem multitalanger ger med humor och värme publiken överraskningar, kittlande akrobatik och en emotionell resa genom varje akt. Utopia av Circus I love you spelade för utsålda hus hösten 2023 och är en samproduktion mellan Riksteatern och cirkuskompaniet Circus I love you.
Premiär 3 maj, Falkenberg

Barn & Unga 
Hundratals barn i vild kamp 

I Hundratals barn i vild kamp möter vi ett barn vars morfar har dött. Påväg hem från begravningen ramlar pojken av från sin pappas axlar. I stället för att slå i marken faller han vidare, ned i ett hav där han möter hundratals barn i vild kamp. Pjäsen är barnets egen sorgebearbetning av döden och föräldrarnas svek; de hade aldrig berättat att någon kunde dö. En visuellt maximalistisk föreställning, fylld med tvära kast och eftertänksam humor. I centrum står fantasin och den vilda leken, en dinosaurie och en jätte. Manus Eirik Fauske och regi Marie Nikazm Bakken. Riksteatern i samproduktion med Turteatern. 
Sverigepremiär 26 januari på Turteatern. Turnépremiär 26 februari, Hudiksvall

Instructions for a Teenage Armageddon 
Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur tar man sig genom det kaos som tonåren kan vara? Och hur påverkar det de människor vi blir?  Med svart humor beskriver Eileen sin familj, kompisar, och möjliga kärleksobjekt för publiken. Om sorg, ilska, ensamhet, sexualitet och om att förlora sitt fotfäste. Skriven av den unga brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. 
Sverigepremiär 27 februari, Halmstad 

Flickor som försvinner 

I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever den femtonåriga Isa instängd bakom galler och taggtråd med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp och drar Isa från mamman, ut i staden, in i förbjudna lekar. Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. En rysare med musik och mystik som bygger upp en klubbig och suggestiv värld. Skriven och regisserad av Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. I samarbete med Unga Dramaten. Föreställningen hade urpremiär med Riksteatern hösten 2023 och får nu premiär med Dramaten.   
Premiär 15 december, Dramaten 

DANS 
Pearl 
Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin skandinaviska ingång till den japanska konstformen Butoh. Pearl är en kombinerad filmvisning och dansföreställning där publiken följer en berättelse som går igenom kroppens sex sinnen; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Ett dansverk om en kvinnas verklighet och hur hon transformeras och hittar tillbaka till sig själv. Regissör för den prisbelönade filmen i föreställningen, Yusuke Kitaguchi. Av och med Frauke. 
Urpremiär 1 februari, Falkenberg.

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian – the summer sneak peek 
Med inspiration från iranska familjefester (mehmooni) och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har konstgruppen Ful gjort en hyllning till dansens kraft att möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Musiken och dansen vävs samman med dokumentära och personliga berättelser om avgörande händelser i människors liv som är förknippade med dans. Riksteatern i samarbete med Arthem. 
Premiär 10 maj, Växjö 

ÖVRIGA PRODUKTIONER   
Eldfesten 
Vårvinterns stora utomhusfestival med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav.  För fjortonde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten som väntas locka tiotusentals besökare. 

Voices of change 2024 
Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden och via Riksteatern Play.

P3 Dokumentär på scen - gängkrigets start 
En dokumentär i form av en scenpodd om gängkriminalitet. Fokus ligger på gängkonflikterna som mynnade ut i en skottlossning på en fullsatt badplats i Göteborg. Produktionen gestaltas av två skådespelare på scenen och bildspel på skärmar för att förstärka upplevelsen. Publiken ges en djupare inblick genom röster från tidigare gängmedlemmar, som idag ångrar sin inblandning. Efter föreställningen leder Karwan Faraj och Rosa Fernandez ett samtal där publiken kan ställa frågor. Skaparna bakom dokumentären är Karwan Faraj och Rosa Fernandez, som vann Stora Journalistpriset 2019 för sin tidigare P3 Dokumentär "Terrorsyskonen & IS"  
Premiär 14 mars, Göteborg 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ellen Babic, Riksteatern våren 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson och Cecilia Lindqvist.
Ellen Babic, Riksteatern våren 2024. Niki Gunke Stangertz, Jacob Ericksson och Cecilia Lindqvist.
Foto: Patrick Miller
Ladda ned bild
Kärlekens historia, Riksteatern våren 2024. Rickard Söderberg.
Kärlekens historia, Riksteatern våren 2024. Rickard Söderberg.
Foto: John Gripenholm
Ladda ned bild
Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern våren 2024.
Vajlett och Rut, Riksteatern och Västerbottensteatern våren 2024.
Foto: Lisalove Backman
Ladda ned bild
Jag tror det är vår därute, Riksteatern våren 2024. Maria Sundbom.
Jag tror det är vår därute, Riksteatern våren 2024. Maria Sundbom.
Foto: Senay Berhe
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye