Region Östergötland

Regionen öppnar för privata utförare inom gynekologi i öppenvård

Dela

Hälso- och sjukvårdsnämnden har godkänt förslaget till regelbok för vårdval gynekologi i öppenvård. Därmed blir det möjligt för privata vårdgivare att etablera sig inom öppenvårdsgynekologin.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i början av året att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi. En anledning är bristen på specialister inom kvinnosjukvård och långa väntetider inom öppen specialiserad gynekologi.

Under året har en regelbok för vårdvalet tagits fram, som nämnden nu har godkänt.

– Det här är ett viktigt steg som ökar kvinnors valfrihet och stärker patientens ställning inom ett intimt och integritetskänsligt område i vården, säger Annicki Oscarsson (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I regelboken listas de uppdrag och krav som leverantören måste uppfylla. Basuppdraget är gynekologi i öppenvård för patienter som söker vård eller patienter som remitteras från andra vårdgivare.

Förutom ökad valfrihet är målet att förbättra tillgängligheten för patienterna.

– Vårdvalet möjliggör för småskalig vård, fler vårdgivare och ökad tillgänglighet. Vår förhoppning är att vårdvalet ska kunna locka hit gynekologer från andra delar av landet, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Grunden för vårdval är lagen om valfrihetssystem (LOV). Vårdvalet löper tills vidare och för att en leverantör ska få bedriva gynekologisk öppenvård inom ramen för vårdvalet krävs att regionen har auktoriserat, det vill säga godkänt, leverantören. Regelboken har tagits fram i samarbete med den regiondrivna verksamheten.

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Strejken skapar oro inför sommarperioden13.6.2024 13:05:33 CEST | Pressmeddelande

Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye