Bookmark Förlag

Resan till det historiska OS-guldet i Tokyo skildras i ny bok

Dela

I förra veckan firades det olympiska hopplandslaget i samband med att boken Guldet av Henrik Johnsson släpptes. Boken skildrar ryttarna Henrik von Eckermanns, Malin Baryard-Johnssons och Peder Fredricsons historiska vinst i OS i Tokyo 2021. 

Boken "Guldet" firades på Hovstallet tillsammans med (f.v.) Henrik Johnsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.
Boken "Guldet" firades på Hovstallet tillsammans med (f.v.) Henrik Johnsson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson. Kajsa Göransson

Tokyo, 2021. Olympiska spelen har flyttats fram ett år och idrottarna är rastlösa. Ett av de största guldhoppen på plats är det svenska hopplandslaget. De vet att de är bra och har chansen att göra vad Sverige inte lyckats med på 97 år. I en sport där marginalerna är försvinnande små och varje missat andetag kan leda till att allt går förlorat, står laget inför sitt största OS någonsin. Med allt på spel påbörjas den första ritten och åskådarna världen över håller andan.

”Som ridsportsmänniska upplevde jag ett paradigmskifte när de vann. Det finns ett före och ett efter. Sverige gick från underdogs till regenter. Decennier av hårt arbete ledde äntligen ända fram. Aldrig förr har något land tvingats rida så långt för att ta sig högst upp på pallen”, säger författaren Henrik Johnsson om tävlingen som boken skildrar. ”Historien är fascinerande eftersom den handlar om ett gäng extremt självständiga individer som känner varandra väl och har gjort enskilda insatser för att laget ska orka ta sig hela vägen. De gjorde på olika sätt med samma mål. När jag pratat med alla inblandade så skiljer sig berättelserna anmärkningsvärt. De var där samtidigt, men såg och kände olika saker.”

Guldet är en nära berättelse inifrån det svenska hopplandslaget under den historiska finaldagen. Från de intensiva tävlingsmomenten till fördjupning i relationen mellan häst och ryttare är det en unik och intim inblick i ett av Sveriges största sportögonblick.

”Vi märker verkligen hur mycket denna bok engagerar och har redan haft det höga nöjet att trycka till både en andra och tredje upplaga. Det är uppenbart att läsare både inom och utanför sporten kan samlas kring denna unika guldsaga”, säger Louise Eriksson, förläggare på Bookmark förlag.

Henrik Johnsson är författare, översättare, producent och programledare som under snart tre decennier har jobbat med tv, radio och litteratur. Från receptionist på SVT Sport till producent av över 90 avsnitt av Sommar i P1 är han en av Sveriges mest välkända kulturpersonligheter. Han har tidigare översatt Andre Agassis Öppen: en självbiografi (2019) samt varit med och skrivit bland annat Makt - Lös med Mona Sahlin (2020), Peter Jöbacks Att bära sig själv (2021) och Sluten (2022) med Robin Söderling.

Presskontakt:
Emma Ahreborg
Gul PR
emma@gulpr.se
073-527 13 64

Kontakter

Bilder

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye