Arbetslösheten ökar bland högskoleutbildade
Arbetslösheten ökar nu i flera akademikergrupper, liksom antalet varsel. Det visar ny statistik från Saco. Värst drabbade är unga samt utrikesfödda akademiker.

Den svenska arbetsmarknaden har under det gångna året visat på överraskande motståndskraft med hänsyn till den makroekonomiska osäkerheten kopplat till hög inflation, stigande räntor och ett försämrat geopolitiskt läge i omvärlden. Men nu verkar vi stå inför ett skifte – flera indikationer pekar på att arbetsmarknaden mattas av.
– Under hösten har antalet varsel ökat och antalet nyanmälda lediga platser hos arbetsförmedlingen minskat. Företagens anställningsplaner har blivit mer pessimistiska än tidigare. I takt med att konjunkturen försvagas ökar arbetslösheten som följd, säger Gilbert Fontana, statistiker på Saco.
I oktober var 4,1 procent av akademikerna antingen öppet arbetslösa eller deltog i något arbetsmarknadsprogram. Detta är en ökning med 0,3 procent jämfört med samma månad förra året. Arbetslösheten ökar i flera akademikergrupper, men från förhållandevis låga nivåer. Det är i synnerhet bland yngre och akademiker födda utanför Norden som arbetslösheten ökar mest.
– Unga och utrikesfödda har ofta en sämre förankring på arbetsmarknaden och drabbas därför först när konjunkturen försämras. Trots att akademiker generellt har en stark ställning på arbetsmarknaden väntas arbetslösheten fortsätta öka, säger Gilbert Fontana.
Ytterligare en faktor som pekar på att arbetsmarknaden mattas av är att antalet långtidsarbetslösa akademiker gradvis ökat under hösten. I oktober hade 28 200 akademiker varit arbetslösa i minst 12 månader, vilket motsvarade 36 procent av de arbetslösa.
När de långtidsarbetslösa akademikerna blir fler krävs mer resurser till Arbetsförmedlingen för arbetsmarknadspolitiska insatser. Långtidsarbetslösa har ett sämre utgångsläge, och i en lågkonjunktur försämras deras situation ytterligare eftersom de kommer längre från jobben när fler nytillkomna arbetslösa konkurrerar om befintliga platser.
– Satsningar på utbildning och möjligheter till omställning är viktiga åtgärder i detta läge. Regeringen måste ha beredskap för att det behövs ökade resurser till arbetsmarknadspolitik framåt, säger Göran Arrius, ordförande på Saco.
Statistiken kommer från Arbetsförmedlingen och från SCB:s registerdata, och har bearbetats och gjorts tillgänglig av Saco.
Nyckelord
Kontakter
Agnes HedinPressansvarigSaco
Tel:0702065260agnes.hedin@saco.sePressjour Saco
Tel:08-613 48 90press@saco.seBilder


Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund och driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Saco lanserar podcasten Slow Politics21.3.2025 09:27:13 CET | Pressmeddelande
Politik är komplext och kräver tid. I Sacos nya podcast Slow Politics utforskas de riktigt svåra samhällsutmaningarna – utan att jaga snabba lösningar. Det innebär fördjupade samtal om politikens svåraste frågor.
Sverige behöver en mer långtgående klimatpolitik20.3.2025 13:45:15 CET | Pressmeddelande
Det Klimatpolitiska rådet presenterade idag sin årliga granskning av svensk klimatpolitik. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på beslutade klimatmål.
Här finns framtidsjobben för akademiker17.3.2025 07:59:01 CET | Pressmeddelande
Högskoleutbildning är generellt en bra grund för att göra sig attraktiv på arbetsmarknaden visar en ny rapport från Saco. Trots det osäkra ekonomiska läget bedöms framtiden som ljus för de flesta högskoleutbildade som kommer ut på arbetsmarknaden år 2030. Exempel på yrkesgrupper som kommer att ha lätt att få jobb efter examen är optiker, psykolog, fysioterapeut, ingenjör och officer.
3,9 miljoner lägre livslöner för kvinnor8.3.2025 08:17:52 CET | Pressmeddelande
Idag på internationella kvinnodagen visar en rapport från Saco att kvinnliga akademiker under ett arbetsliv tjänar i genomsnitt 3,9 miljoner kronor mindre än sina manliga kollegor. Trots en ökad jämställdhet på många områden består skillnaderna i livslön mellan kvinnor och män – och i vissa fall växer de.
Fler medlemmar i Saco-förbunden28.1.2025 07:44:10 CET | Pressmeddelande
Trenden håller i sig och antalet medlemmar i Saco-förbunden fortsätter att öka. Nu samlar Saco-förbunden nästan en miljon akademiker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum