Europaparlamentet

Malmö Borgarskola vinner EU-tävling - elever besöker Europaparlamentet

Dela

Malmö Borgarskola har vunnit en plats i höstens Euroscola och representerar Sverige i Europarlamentet i Strasbourg den 16 november. Temat för besöket är hållbar framtid och EU:s åtgärder mot klimatförändringar.

Elever axlar rollen som Europaparlamentariker
Elever axlar rollen som Europaparlamentariker Foto: European Union 2023

Eleverna från Malmö Borgarskola får, tillsammans med utvalda skolklasser från EU:s övriga 27 medlemsländer, prova på att vara Europaparlamentariker för en dag. På plats i Europaparlamentet i Strasbourg får de bland annat diskutera ämnet demokrati och grundläggande rättigheter samt delta i en workshop med fokus på Europaparlamentsvalet 2024.

Om Euroscola:

Sedan 1990 har Euroscolaprogrammet sammanfört elever mellan 16 och 18 år från EU:s medlemsländer, EU:s kandidatländer och tidigare medlemsstater. Under en dag får eleverna debattera, förhandla, rösta och slutligen besluta om verkliga europeiska frågor. Malmö Borgarskola är en av fyra svenska skolor som får chansen att delta i Euroscola i Strasbourg under höstterminen 2023.

Du kan läsa mer om Euroscola på Europaparlamentets Youth Hub.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Europaparlamentet godkänner EU:s nya migrations- och asylpakt10.4.2024 18:38:58 CEST | Pressmeddelande

Snabbare granskning av asylansökningar, bland annat vid EU:s gränser, och fler faktiska återvändanden Bättre identifiering vid ankomst samt obligatorisk säkerhets-, utsatthets-, och hälsokontroll för personer som reser in i EU på irreguljärt sätt EU-länderna får välja mellan att ta ansvar för asylsökanden, ge ekonomiskt bidrag eller tillhandahålla operativt stöd Bättre respons i krissituationer och ett nytt frivilligt system för vidarebosättning av flyktingar från tredjeländer På torsdagen antog Europaparlamentet tio lagtexter för att reformera europeisk migration och asylpolitik i enlighet med överenskommelsen med EU-länderna från december. Solidaritet och ansvar För att hjälpa de EU-länder där migrationen är som störst måste de andra länderna välja mellan att omplacera asylsökande till deras territorium, ge ekonomiska bidrag eller tillhandahålla operativt och tekniskt stöd. De kriterier enligt vilka ett EU-land är ansvarigt för att pröva ansökningar om internationellt skydd (de så ka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye