Akademiska sjukhuset

Diabetesvården i Uppsala bäst i landet

Dela

För andra året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och data från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.

– Detta är otroligt glädjande, inte minst för våra patienter med typ 1 och typ 2-diabetes. Att vi lyckats beror mycket på ett gott teamwork inom primärvården och sjukhusvården på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, men även samarbetet med Uppsala universitet. Det är många eldsjälar inblandade, säger Jarl Hellman, diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala.

Det är andra gången som Svenska Diabetesförbundet publicerar Diabetesbarometern, en rapport som jämför regionerna när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat. Rapporten baseras på en enkät som 3 500 personer med diabetes besvarat samt behandlingsresultat från Nationella Diabetesregistret för 2022.

Närmare 600 000 personer lever med diabetes i Sverige. Det är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård och ställer stora krav på sjukvården. Personer med diabetes behöver stöd, utbildning och tillgång till behandlingsmetoder och tekniska hjälpmedel utifrån individuella förutsättningar.

Enligt Jarl Hellman beror det positiva resultatet på ett strukturerat kvalitetsarbete sedan flera år. Till utvecklingen bidrar även det multidisciplinära Centre of Excellence för typ 1- diabetes som finns vid Akademiska sjukhuset sedan 2012, enligt Hellman.

– Vi har historiskt haft problem med dåliga data både inom sjukhusvården och primärvården om man ser lite längre tillbaka i tiden, men detta har successivt blivit bättre. Självklart finns förbättringspotential, men utvecklingen går åt rätt håll, framhåller han och fortsätter:

– Med starkt fokus på vård, utbildning och forskning kan vi även fortsättningsvis – Akademiska sjukhuset/Lasarettet i Enköping/Region Uppsala och Uppsala universitet i samarbete – bidra till att diabetespatienterna får det bättre.

Kontakter

Jarl Hellman, diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala;
0738682715
jarl.hellman@akademiska.se

Bilder

Jarl Hellman, överläkare inom endokrin och diabetes, Akademiska sjukhuset
Jarl Hellman, överläkare inom endokrin och diabetes, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Nu prövas genmodifierade ö-celler som behandling av typ 1-diabetes17.11.2023 15:00:00 CET | Pressmeddelande

För första gången ska patienter med typ 1-diabetes erbjudas transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar. Cellerna har modifierats så att de inte ska upptäckas av immunförsvaret. Behandlingen sker inom ramen för en klinisk studie på Akademiska sjukhuset och har tidigare visat sig mycket framgångsrik i prekliniska studier. Förhoppningen är att patienter med typ 1-diabetes på sikt ska kunna botas från sjukdomen.

Forskningsstudie: När är det optimalt att förlösa gravida vars barn växer sämre än förväntat?27.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Att barn inte växer som de ska under graviditeten och att vara liten är ett relativt vanligt fenomen som det finns flera orsaker till. Vissa barn är små för att föräldrarna är små. Andra barn blir mindre än förväntat för att moderkakan inte utvecklas optimalt. I dag är kunskapen om när det är bäst att förlösa kvinnorna bristfällig. En forskargrupp vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en stor europeisk studie som syftar till öka kunskapen om när det är optimalt att förlösa små barn.

Ny studie visar: Sömnapné ökar inte cancerrisken i befolkningen26.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sömnapné drabbar cirka tre procent av den vuxna befolkningen, med ökad risk för högt blodtryck, stroke och diabetes. Kopplingen till ökad cancerrisk har varit omdiskuterad. Vissa patientstudier har visat ökad risk, men det har saknats forskning på den allmänna befolkningen. Nu visar en stor befolkningsstudie vid bland annat Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet att det saknas belägg för ökad cancerrisk.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum