Transportstyrelsen

Nu ska de första avgifterna från Skurubron betalas

Dela

I dagarna får alla som kört över nybyggda Skurubron utanför Stockholm sin första betalningsavi för broavgiften som infördes den 1 oktober. Transportstyrelsen har registrerat 1 489 210 avgiftsbelagda passager under den första månaden, fördelat på 170 016 fordon.

Bildmontage av Skurubron och vägmärket för betalväg. Foto Trafikverket/Transportstyrelsen
Nu kommer de första avierna för resor över Skurubron till mottagarna. Trafikverket/Transportstyrelsen

– Om du körde över Skurubron i oktober med ett fordon som ska betala broavgift, gäller det att vara uppmärksam. Nu kommer avin med information om det belopp du ska betala. Se till att betala i tid för att slippa onödiga förseningsavgifter, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

De första avierna går ut den 17 november, till alla som har en elektronisk brevlåda, och under kommande vecka skickas avier ut med vanlig post.

Broavgiften kan betalas med autogiro (endast privatpersoner), e-avi eller med inbetalningskortet från Transportstyrelsen. Varje passagetillfälle kostar 4 kronor. Avgiften ska betalas av personbilar, lastbilar och vissa bussar.

– Det är viktigt att komma ihåg att broavgiften för Skurubron och trängselskatten som många boende i Storstockholm betalar kommer samtidigt, men på två olika avier och ska betalas separat, säger Jonny Geidne.

Sedan broavgiften, som även kallas infrastrukturavgift, infördes på Skurubron den 1 oktober har 1 489 210 avgiftsbelagda passager registrerats av totalt 1 575 942 passager. Det totala beloppet som ska betalas för oktober månad uppgår till 5 956 840 kronor.

Betala i tid och slipp extra avgifter

Varje fordonsägare har ansvar för att avgiften betalas in i tid. Om man inte betalar i tid tillkommer en förseningsavgift på 300 kronor, och om inte heller den betalas blir det dessutom en tilläggsavgift på 500 kronor.

En broavgift är inte samma sak som trängselskatt, som tas ut i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg. Broavgiften tas ut för att finansiera den nya bron och tas bort när hela kostnaden är betald. Trängselskatten är en statlig skatt som bland annat syftar till att minska trafiken i hårt trafikerade områden. En praktisk skillnad mellan broavgift och trängselskatt är hur de betalas: de kan inte betalas tillsammans.

Transportstyrelsen ansvarar för hanteringen av broavgiften. För övriga frågor om Skurubron är Trafikverket ansvarig myndighet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye