Vision: Medicinska sekreterare måste värderas högre
Fler medicinska sekreterare behövs för att säkra kvaliteten inom vården. Idag är det brist på medicinska sekreterare i så gott som alla regioner. För att göra yrket mer attraktivt behöver politiker och arbetsgivare förbättra arbetsmiljön, höja löner och skydda yrkestiteln medicinsk sekreterare.

Medicinska sekreterare har en viktig roll inom hälso- och sjukvården. De ser till att patientsäkerheten upprätthålls och att de vårdnära professionerna, som läkare och sjuksköterskor, kan ägna sin tid åt patienter i stället för åt administration. Fackförbundet Vision arbetar för att medicinsk sekreterare ska bli en skyddad titel, då det ökar statusen på yrket och är en kvalitetssäkring som behövs för bibehållen patientsäkerhet.
- Vi ser anställningsstopp för medicinska sekreterare i flera regioner, där färre administratörer lämnas med mer att göra. Samtidigt som politiker lite slängigt pratar om att vi behöver minska på administrationen så vet vi att den snarare tenderar till att öka. Att satsa på medicinska sekreterare och värdera deras kompetens gör att andra professioners tid lösgörs så att de kan ägna sig åt det de är utbildade till - vilket ger valuta i hela vårdkedjan, säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Idag torsdag provar TV4:s reporter Marcus Noterius på jobbet som medicinsk sekreterare på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus. Han får känna på hur det är att befinna sig i händelsernas centrum och hålla många bollar i luften. Han går bredvid medicinska sekreteraren Frida Edin, som bland mycket annat svarar i telefon när patienter ringer, ser till att läkartider bokas, att journaler skrivs, att remisser skickas och att provsvar skickas till patienten.
- Vård är ett lagarbete och när alla bidrar med det vi är bäst på blir vi ännu bättre tillsammans. Det är inte bara att vara medicinsk sekreterare, det är ett kvalificerat yrke som förutsätter att du har rätt utbildning och kompetens, men tyvärr värderas vi inte på långa vägar därefter. Att TV4 uppmärksammar vårt yrke är bra, men det behövs också politisk vilja till förändring, säger Angelin Edström, medicinsk sekreterare och Visions ombud på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus.
Detta gör Vision för medicinska sekreterare:
- Riktade och långsiktiga lönesatsningar för yrkesgruppen.
- Medicinska sekreterare ska ha en skyddad yrkestitel.
- Arbetsgivare säkerställer att arbetsplatsen är hjärnvänlig.
- Chefer ges rätt förutsättningar att leda.
För mer information:
Kontakta Angelin Edström, Visions ombud på kirurgkliniken vid Östersunds sjukhus, tfn. 070-272 99 51
Läs Visions rapport om medicinska sekreterares villkor här Vårdens viktiga stöttepelare | Vision
Kontakter
Caroline CederquistPress - och opinionschef
Tel:076 130 89 97Tel:08 789 63 42caroline.cederquist@vision.seMaria MartinssonPressekreterare
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seBilder
Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 207 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
En miljard på utköp av chefer i kommuner och regioner16.5.2025 08:34:09 CEST | Pressmeddelande
“Vi ser regelbundet hur chefer i landets kommuner och regioner köps ut och behandlas som slit- och slängvaror”. Det säger Visions förbundsordförande Veronica Magnusson med anledning av en ny granskning, där hon varnar för en växande tystnadskultur, otrygga arbetsmiljöer och ett slöseri med skattemedel – resurser som i stället borde gå till välfärden.
Vision: Fel när fler sägs upp samtidigt som behov av kompetens ökar14.5.2025 06:59:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att behovet av personal i välfärden är stort varslar arbetsgivare allt fler medarbetare om uppsägning. Samtidigt visar Visions nya rapport att satsningarna på kompetensutveckling är otillräckliga. Bara en av fyra medarbetare anser att arbetsgivaren satsar tillräckligt på kompetensutveckling/vidareutbildning av befintlig personal.
Vårbudgeten: Vision saknar långsiktiga investeringar i välfärd och klimat15.4.2025 09:54:35 CEST | Pressmeddelande
Trots stora nedskärningar och varsel i kommuner och regioner saknas stora välfärdssatsningar i regeringens vårbudget. - Det är feltänkt och dyrt att inte investera i välfärdens personal och arbetsmiljö, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Nytt avtal säkrar löneökningstakten för Visions medlemmar i kommuner och regioner7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision och arbetsgivarparterna SKR och Sobona är överens om ett nytt kollektivavtal för cirka 220 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär löneökningar i nivå med industrins märke på 6,4 procent över två år, satsning på individuella kompetensplaner samt ett gemensamt arbete för att se över möjligheten att införa tidkonton.
Vision kommenterar Klimatpolitiska rådets rapport 2025: Viljan finns - regeringen måste visa ledarskap20.3.2025 15:33:31 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringens politik inte leder mot klimatmålen som riksdagen beslutat om. Regeringens politik har under sin mandatperiod motverkat målen, bland annat genom ökade utsläpp från transportsektorn. Fackförbundet Vision efterlyser ett tydligt ledarskap, satsningar på järnväg och billigare resor med kollektivtrafik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum