Ökat stöd till Sudans civilbefolkning
Den hårdnande väpnade konflikten i Sudan har lett till att många människor tvingats på flykt, en ökad brist på mat och brott mot mänskliga rättigheter. Biståndsmyndigheten Sida trappar nu upp stöden för att skydda mänskliga rättigheter och säkra livsmedelsförsörjningen. Den akuta humanitära hjälpen utökas med extra resurser för att hantera den förvärrade situationen.
– Konflikten har försämrat tillgången till mat och minskat respekten för mänskliga rättigheter i Sudan. Vi behöver förstärka både det långsiktiga stödet och den akuta hjälpen till en hårt drabbad civilbefolkning, säger Abdullahi Aress, biståndsråd på svenska ambassaden i Sudans huvudstad Khartoum, som för närvarande arbetar från Stockholm.
Brott mot mänskliga rättigheter
Den oväntade väpnade konflikten, som bröt ut 15 april i år, har lett till en dramatisk försämring av situationen för de mänskliga rättigheterna i Sudan. Brott mot internationell humanitär rätt har lett till många civila dödsoffer, att ett stort antal människor har tvingats fly och omfattande förstörelse av viktig infrastruktur som sjukhus, vattenledningar och vägar.
– Redan innan konflikten kränktes de mänskliga rättigheterna i stor omfattning i ett samhälle som kännetecknats av straffrihet. Människor som försvinner, olagliga och godtyckliga frihetsberövanden och kvinnor som utsättas för konfliktrelaterat sexuellt våld är bara några exempel på kränkningar som pågått under längre tid och som nu ökat dramatiskt, säger Abdullahi Aress.
Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, är kvar i Sudan sedan efter striderna bröt ut och har fortfarande två regionkontor igång i landet. OHCHR har en nyckelroll i att bevaka och dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna. I de områden där de av säkerhetsskäl inte själva kan bevaka situationen har de lokala samarbeten vilka ger dem tillgång till information om kränkningar. Biståndsmyndigheten Sida har därför beslutat att förlänga det nuvarande avtalet med OHCHR med ytterligare ett år och utöka det svenska stödet från 50 miljoner kronor till 85 miljoner kronor.
Tillgång till mat och egen försörjning
I Sudan har befolkningen stor brist på mat och det har förvärrats av konflikten. Sida ger därför ytterligare stöd till jordbrukare inom samarbetet med organisationen Mercy Corps som har pågått sedan 2019 med goda resultat.
– Programmet ger jordbrukarna tillgång till förbättrade fröer till lägre pris, bättre metoder för lagring av grödor och tillgång till marknader för att sälja produkterna. Det förbättrar jordbrukarnas möjligheter att försörja sig, samtidigt som det ökar tillgången till mat för befolkningen, säger Abdullahi Aress.
Mercy Corps program för livsmedelssäkerhet (SAFE) ökar småskaliga jordbrukares möjligheter att förbättra sin produktion och tillsammans med det privata näringslivet förbättra möjligheterna att få rimligt betalt för sina grödor.
Hittills har programmet gynnat drygt 31 000 småskaliga jordbrukare, varav en stor andel är kvinnor. Det nya stödet på 25 miljoner kronor ska nå ytterligare 10 000 jordbrukare. På grund av säkerhetsläget fokuserar programmet på jordbrukare i områden där läget är mer stabilt.
Akut humanitärt stöd
I Sudan har människors humanitära behov ökat kraftigt och Sida går in med ytterligare stöd på 89 miljoner kronor för att snabbt och effektivt kunna hjälpa de som är drabbade. Stödet går till den humanitära landfonden som administreras av FN:s kontor för humanitär samordning, OCHA (49 miljoner kronor) och FN:s barnfond, Unicef (40 miljoner). Därmed är Sidas totala humanitära bistånd till Sudan uppe i över 356 miljoner kronor under 2023. I dag beräknas mer än 24 miljoner människor vara i behov av någon form av humanitärt bistånd. Det beräknas att cirka 700 000 barn är så svårt undernärda att de riskerar att inte överleva.
– Omfattningen av krisen är svår att förstå fullt ut. Trots den mycket mödosamma situationen kämpar våra partners för att kunna hjälpa människor att överleva och upprätthålla ett mer värdigt liv. De som arbetar i Sudan just nu ska ha en stor eloge för sina outtröttliga insatser, och det gäller i synnerhet de sudaneser som ofta tar de största riskerna för att hjälpa sin familj, sina vänner, grannar och landsmän, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.
Sidas arbete i Sudan
Aktuell strategi, på regeringens webbplats
Nyckelord
Kontakter
Johan TjernengPressekreterareSidas presstjänst
Tel:+46 764 95 55 50Tel:+46 8 698 45 61johan.tjerneng@sida.seFör mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum