Svenska Friidrottsförbundet

Här är de svenska nomineringsgränserna inför OS – ”Hoppas på en stor trupp”

Dela

Den 1 augusti nästa år startar friidrottstävlingarna på OS i Paris. Nu offentliggörs de svenska nomineringsgränserna. ”Det är alltid tufft att ta sig till ett OS, men jag hoppas på en stor trupp till Paris”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

OS i Paris invigs den 26 juli och sex dagar senare gör friidrottarna entré. Hur många svenskar som får vara med och tävla återstår att se, men nu kan vi i alla fall redogöra för hur kvalificeringsmöjligheterna ser ut.

För att överhuvudtaget var uttagningsbar måste den aktive antingen ha klarat World Athletics kvalificeringsgräns eller bli inbjuden av WA tack vare tillräckligt bra ranking. För varje gren finns ett visst antal platser (target number) och platser som blir över när alla som klarat kvalgränsen bjudits in fördelas utifrån WA:s rankinglistor. (Här hittas Road to Paris, WA:s rankinglista inför OS 2024.)

När ovanstående uppfyllts tillkommer de svenska kriterierna för nominering och uttagning.

Topp-12-kapacitet – SOK:s grundkriterium

Här har Sveriges Olympiska Kommittés gamla topp-8-kriterium nu ersatts av ett topp-12-kriterium. Det innebär att den aktive måste uppfylla SOK:s topp-12-kriterium för att kunna nomineras av förbundskapten Kajsa Bergqvist. Detta är det svenska grundkriteriet, och Svensk Friidrott har på uppdrag av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tagit fram de olika gränserna som gäller. Nomineringsgränserna samt det som kallas godkända nomineringsnivåer redovisas på Svensk Friidrotts uttagningssidor.

– Mitt uppdrag var att utgå från OS 2016, OS 2021, VM 2022 och VM 2023 och titta på aktiva som kom på placering 10-14 och vad de hade för årsbästa innan de åkte på respektive mästerskap. Jag har sedan räknat ut ett snitt för varje mästerskap och räknat ut ett snitt av de fyra resultaten och på så sätt fått fram nomineringsgränserna, säger Kajsa Bergqvist.

Genom att antingen klara nomineringsgränsen eller göra flera resultat inom den godkända nomineringsnivån, ett resultatspann nära kvalgränsen, blir den aktive nomineringsbar.

– Gör man resultat inom nomineringsnivån flera gånger, men inte lyckas ta sig under kvalgränsen så kan man ändå bli nominerad. Sedan gör SOK en helhetsbedömning innan de tar ut truppen. Nomineringsspannet ger en extra möjlighet för aktiva att bli nominerade för uttagning, säger Kajsa Bergqvist.

Vad kan du säga om förhållandet mellan WA:s kvalificeringsgränser (entry standards) och de svenska nomineringsgränserna?

- World Athletics sätter sina gränser utifrån target number i grenen och de har ingen direkt korrelation med de gränser som vi tagit fram för OS 2024 som grundas på topp-12-kriteriet. Våra gränser är det snitt som statistiken gett oss i respektive gren. Ofta är de svenska gränserna lättare än WA:s gränser, men de kan även vara tuffare, förklarar Kajsa, som betonar att hon bara kan nominera och att en nominering inte är en garanti för uttagning.

Många svenska framtidsnamn

Ett annat sätt att ta sig till OS är att bli uttagen på det så kallade framtidskriteriet. För att bli aktuell för detta krävs att SOK anser att man har möjlighet att vara med och slåss om topplaceringar vid nästkommande OS. Här är topp-12-kapacitet inte ett krav.

– Jag hoppas att vi har flera aktiva som kommer att bli uttagna på framtidskriteriet eftersom vi har en fantastisk ny generation på väg upp, säger Kajsa.

I dag, med över åtta månader kvar till OS, är det naturligtvis omöjligt för Kajsa att uttala sig om exakt hur stor friidrottstrupp Sverige kommer att skicka till Paris. Det hon däremot vet är att det finns många svenskar som har kapacitet att på olika sätt kvalificera sig.

- Det är alltid tufft att ta sig till ett OS, men jag hoppas på en stor trupp till Paris. Till VM i Budapest skickade vi den största truppen sedan hemma-VM 1995 och det är ju ett faktum att vi har en positiv trend just nu. Vi har etablerade stjärnor, vi har aktiva som är på väg mot världseliten och vi har även många lovande i de yngre leden, säger Kajsa.

Sammantaget fick vi i Budapest se hela 35 svenska starter och på de senaste olympiska spelen, Tokyo 2021, blev det 20 blågula starter och fantastiska två guld och ett silver. (I modern tid är det bara ett OS där Sverige haft fler starter, 24 stycken i Los Angeles 1984, och endast en gång har medaljskörden blivit större, tre guld i Aten 2004.)

Den generella kvalperioden för friidrotten är 1 juni 2023 – 30 juni 2024. För maraton gäller 1 november 2022 – 30 april 2024, medan mångkampare, gångare och stafettlag kan kvala mellan 31 december 2022 och 30 juni 2024.

Här på uttagningssidorna hittas target number, nomineringsgräns, nomineringsspann samt WA:s entry standard för respeketive gren. 

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

Allt dyrare idrott för unga – friidrotten positivt undantag11.12.2024 09:26:34 CET | Pressmeddelande

Kostnaden för barns och ungdomars huvudidrott har ökat med 68 procent sedan 2009, något som oroar Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson: "Vi vill ha en idrottsrörelse som är öppen för alla." För Svensk Friidrott går utvecklingen i rakt motsatt riktning, med minskade kostnader. ”Vi framstår som ett tillgängligt och kostnadsmedvetet alternativ”, säger Hillevi Thor på Svenska Friidrottsförbundet.

Lörstad nordisk mästare i terräng – Henriksson silvermedaljör10.11.2024 15:30:47 CET | Pressmeddelande

Jättetalangen Sebastian Lörstad, 16 år, blev under söndagen nordisk terrängmästare i P19-klassen. "Det känns skitcoolt", säger IFK Lidingö-löparen som imponerat stort under 2024 och nu siktar mot terräng-EM. Det blev ytterligare tre individuella svenska medaljer på nordiska terrängmästerskapen i Vanda, Finland: silver till IFK Umeås Evelina Henriksson, brons till KFUM Örebros Martin Regborn och – i F19-klassen – brons till Hälle IF:s Ida Kraft.

Kajsa Bergqvist och Dejan Mirkovic besöker Växjös friidrottsmiljö8.11.2024 14:27:11 CET | Pressinbjudan

På måndag gästas Arenastaden/Växjö Kommun av friidrottens förbundskapten Kajsa Bergqvist och sportchef Dejan Mirkovic. "Vi ska diskutera det framgångsrika och väletablerade samarbetet mellan Svensk Friidrott och Växjö och hur vi kan ta ytterligare kliv framåt", säger Dejan Mirkovic. Media hälsas härmed välkomna till Telekonsult Arena för att ställa sina frågor mellan 13.30 och 15.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye