Från samisk dans till välkomnande ledarskap – här är årets stipendiater inom kultur och idrott
I en högtidlig ceremoni i regionfullmäktige delades i dag Region Norrbottens stipendier inom kultur och idrott ut. Fyra kulturskapare fick Rubus Arcticus-stipendiet, ett av Sveriges största kulturstipendier som delats ut sedan 1995.
Rubus Arcticus-stipendiaterna får 100 000 kr var. Även ett heders- och förtjänststipendium och två idrottsstipendier delades ut.
Liv Aira, samisk dansare och koreograf från Jokkmokk, får Rubus Arcticus för konstområdet dans.
– Jag är otroligt glad och känner mig väldigt hedrad. Det är många förebilder som gått före mig som fått stipendiet. Det kändes otrolig ärofyllt, säger hon.
Turné
Liv Aira kunde inte närvara vid ceremonin eftersom hennes danskompani Invisible People uppträder på en festival i Malmö. De deltar där med föreställningen Ájttega (”Förfäderna” på lulesamiska).
– Vi ska spela samma föreställning i Luleå bara några dagar senare, sedan vidare i Norrbotten, så det är en turné som tar oss från Malmö till Pajala.
Stipendiet kommer i en spännande tid. Liv Aira håller på att starta upp ett samiskt danscentrum i Jokkmokk.
"Bejakande från Norrbotten"
– Det här skapar en liten trygghet i den förändringen. Det är ett slags bejakande från Norrbotten, att man tror på mig som konstnär. Det ger en väldig styrka att känna det stödet på hemmaplan.
Dessutom väntar nästa år en stor produktion för scenen i Storforsen, riktad till familjer.
– Det blir jojk, dans, poesi, cirkus. Parallellt turnerar vi med vår barnföreställning Akti Lij i Sverige och Norge.
"En gammal dröm"
Magnus Västerbro, uppväxt i Luleå, har gett ut flera böcker där han levandegör svensk historia. Han får Rubus Arcticus för konstområdet Litteratur.
– Det är en gammal dröm att få stipendiet. När det instiftades var jag en ung student och tänkte att det var väldigt fint att det fanns något som uppmuntrade kulturskapare från Norrbotten. Jag tänkte nog annars att kulturvärlden fanns någon annanstans, i Stockholm, så det kändes bra att det fanns ett sådant stipendium där jag kom ifrån.
Han har bland annat skildrat svältåren på 1860-talet och Karl XII:s tid vid makten. Det har blivit sju böcker sedan 2015. I böckerna träder sedan länge bortgångna människor fram genom till exempel brev, domstolsprotokoll och tidningsurklipp. På så vis låter Magnus Västerbro läsaren uppleva historiska händelser, inte i backspegeln eller med facit i hand, utan såsom de tedde sig i nuet.
– Det är ett meningsfullt sätt att berätta. Jag är inte så intresserad av att skriva historia på det övergripande sättet, jag vill försöka hitta verkliga människor och lyfta fram dem. Jag brinner för människor, vad de gör, vad de gör mot andra, vad vi kan stå ut med för att överleva.
Två böcker på gång
Nu väntar en liten andhämtningspaus. Magnus Västerbro har dock ytterligare två böcker på gång.
– Det är dels min första roman, dels en sakprosabok som ska handla om kärlek, inte misär och armod, säger Magnus Västerbro.
Linn Lindström är en konstnär som uttrycker sig i olika tekniker och material, men också överskrider genregränser. Skulpturer i sten, brons, trä och andra material är det stora fokuset, men det stannar inte där. Hon är också intresserad av ljudkonst, fotografi, film och litteratur.
Hon lever och verkar på Jämtön i Luleå kommun men befann sig i Frankrike när regionrådet Anders Öberg (S) meddelade att hon tilldelas Rubus Arcticus för bild- och formkonst.
– Jag blev både jätteglad och förvånad. Det kändes lite overkligt att få en sådan nyhet, säger Linn Lindström.
– Det betyder mycket, det är ju en möjlighet att fortsätta kunna jobba med konst såsom jag vill.
Nya projekt
Stipendiet kommer lägligt, berättar Linn.
– Jag har precis avslutat en offentlig gestaltning på Porsön, så nu har det varit en startsträcka för att hitta nya projekt. Då passade det fint att att få en så här fin start på det nya projektet. Kanske väntar ett samarbete med min kollega Maria Belic. Jag kommer nog att försöka förstora teckningar, göra dem i större format, och göra videoskulpturer.
Låtskrivaren och artisten Robert Hurula får Rubus Arcticus för konstområdet musik. Han är uppväxt i Luleå men var lite undrande när ett okänt Luleånummer dök upp telefonens skärm. Det visade sig vara regionrådet Anders Öberg med en glad nyhet om stipendiet.
– Jag blev lite chockad faktiskt. Men det var superbra såklart.
Fem studioalbum
Han har gett ut fem studioalbum med sitt efternamn Hurula som artistnamn. Debuten kom 2014.
– Jag har gjort så himla många skivor på kort tid, så nu ska jag ta mig tid att göra något som känns ordentligt. Att inte bara stressa ut något, alltid ha en ny skiva släppt och vara redo att vara ute och spela.
Samtidigt finns drivet att skapa musik ständigt där, berättar Robert Hurula.
– Jag kan inte sluta, jag har försökt. Även när man försöker slå av på tempot, så fortsätter det. Frön blir till idéer ändå. Jag inser att det är något som passar mig, att uttrycka mig på det här sättet, att ha det här utloppet. Det är så kul att hålla på med musik.
"Skrek rakt ut"
Konstnären Brita Weglin fick Rubus Arcticus 1998. Nu 25 år senare får hon Heders- och förtjänststipendiet på 50 000 kronor för sin mångåriga, värdefulla insats för kulturlivet i Norrbotten.
– Jag blev jätteglad, jag skrek rakt ut! Jag kände att nu när jag börjar bli äldre och ändå har hållit på så många år, så är det en väldig bekräftelse. En bekräftelse på att jag är en konstnär som gör intressant konst, men att jag också haft en betydelse för den kulturella utvecklingen, haft kurser och undervisning och jobbat parallellt med min egen konst. Det känns väldigt hedrande.
Brita Weglin är fortfarande en aktiv konstnär. Nya verk tar form, nya utställningar planeras och även en ny bok.
– Nu har jag haft många separatutställningar efter pandemin, i Norrköping, Bollnäs, Sandviken, Söderhamn. Jag jobbar mycket med broderier och akvareller, det är lättare för kroppen, jag anpassar verksamheten till det. Jag kommer med en utställning med grafiska bilder i Uppsala konstmuseum i maj. Jag ska försöka komma ut med en tredje bok och sätta slutpunkt för böckerna.
Kom hit 1979
Brita Weglin har mycket gott att säga om kulturklimatet i Norrbotten. Hon kom hit 1979, direkt från Konstfack, och är själv ett levande bevis på att det går att verka här och samtidigt visa sin konst i hela världen och få internationella priser. Några planer på att lägga ner har hon inte.
– Det här är mitt sätt att förgylla min tillvaro, att det inte ska vara så hemskt att bli gammal. Man fyller sin tillvaro med livsenergi och något meningsfullt förutom de närmaste i familjen.
Idrottsstipendiet på 50 000 kronor går i år till gymnasten Marcus Stenberg. Han är en av Sveriges mest lovande talanger i manlig artistisk gymnastik – en sport som kräver stor hängivenhet.
– Jag tränar 26 timmar i veckan. Det tar mycket tid faktiskt. Jag är oerhört glad och tacksam för stipendiet då det ger mig möjlighet att fortsätta satsa på min idrott, säger Marcus Stenberg.
– Ekonomin ett problem för alla gymnaster. Nu kan jag satsa ännu mer tid och energi på att bli en så bra idrottsman som möjligt, i stället för att plugga eller jobba.
Siktar på OS
Han var nyligen och tävlade i mångkamp på VM, som enda svenska kvalificerade gymnast. Som junior har han haft stora framgångar i SM, EM, VM och Ungdoms-OS.
– Min nästa stora tävling som jag ska kvala till är EM i Rimini i slutet av april. Det finns en sista chans att kvala till OS 2024 och det är på EM. Det är oerhört svårt men jag ska göra allt jag kan.
Alla ska känna sig välkomna, det ska vara bra stämning och alla ska ha kul tillsammans. Det är prioriteringarna för Carola Karlsson, Bergnäsets AIK, som får årets idrottsledarstipendium på 30 000 kronor. Hon är engagerad i klubben på många sätt, bland annat som fotbollstränare för ett utvecklingslag som spelar i division 5 herrar.
Alla är välkomna
– Jag vill att alla som är med ska utvecklas utifrån sig själv, ta ett steg i sin egen utveckling. Så vi har dem som knappt kan slå ett pass på tre meter rakt och dem som kunnat spela på högre nivåer om de velat. Det jag jobbar väldigt mycket med är bra stämning, positiv energi, att vi ska acceptera varandra.
I motiveringen lyfts att Carola gör skillnad för såväl medmänniskor, föreningen som samhället. Det yttrade sig bland annat i arbetet med ett integrationslag för flyktingar. Carola tog in dem i laget och hjälpte dem.
Beskedet om stipendiet kom dock som en total överraskning.
– Jag blev jätteöverraskad faktiskt och fattade ingenting. Men efter en sån här grej så blir man extra pepp. Det en extra boost, för det är alltid kul att få uppskattning!
Motiveringar
Rubus Arcticus, konstområdet Dans
I sitt konstnärskap hämtar Liv Aira inspiration från sin bakgrund med målsättningen att sprida kunskap om den samiska kulturen. Hon lyfter samiska berättelser genom sitt eget unika uttryck som innefattar både dans och jojk. Genom det egna danskompaniet Invisible People skapar dansaren, koreografen och entreprenören Liv Aira magiska stunder för sin publik.
Rubus Arcticus, konstområdet Litteratur
Magnus Västerbro skriver om historia ur ett underifrånperspektiv som han bär med sig från uppväxten i Norrbotten. Han berättar från de maktlösas och utsattas synvinkel och lyckas levandegöra människorna i historien. Han växlar skickligt och intresseväckande mellan individens perspektiv och det övergripande historiska skedet. Trots att händelserna utspelas för hundratals år sedan är frågeställningarna fortfarande aktuella.
Rubus Arcticus, konstområdet Bild- och formkonst
Linn Lindström utmanar sina egna rädslor och undersöker våra gemensamma. Hon öppnar nya världar och pekar ut nya riktningar. I skapandet överskrider hon genregränser och uttrycker sig i olika tekniker och material. Det är ett spännande, mångfacetterat konstnärskap som under många år framöver kommer att inspirera och väcka nya tankar.
Rubus Arcticus, konstområdet Musik
Musikskaparen Robert Hurula har genom enträget arbete skänkt tröst och stöd till andra genom sin kreativa gärning. I skapandet och framförandet finns en otrolig närvaro och nerv. Det rymmer dramatik, elektriska vågor och ett liv som passerar revy. Arvet och livet skildras, uppväxten under tuffa förhållanden och vägen ut och framåt. Det ger inte bara inspiration utan också hopp.
Heders- och förtjänststipendiat 2023
Brita Weglin förnyar sig ständigt, söker nya uttrycksmedel, tekniker och material. Inspirationen kommer från de stora frågorna: livet och döden, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg, men också från händelser i vår samtid. Hon samarbetar med, undervisar och inspirerar yngre generationer av konstnärer och en bredare allmänhet. Under många år har Brita Weglin varit en viktig kraft och en stor personlighet i det norrbottniska kulturlivet.
Idrottsstipendiat 2023
Marcus Stenberg är en av Sveriges mest lovande unga talanger i manlig artistisk gymnastik. Som enda svenska gymnast har han kvalificerat sig till senior-VM i mångkamp 2023. Som junior har han haft stora framgångar, både nationellt och internationellt. Marcus är en viktig förebild i en kvinnodominerad sport. Han ser och sporrar de yngre och är genom sitt sätt att vara en fin representant för idrotten.
Idrottsledarstipendiat 2023
Carola Karlsson skapar inte bara framgång på fotbollsplanen. Med idrotten som verktyg kan hon få människor att växa, utvecklas och må bra även utanför arenan. Hjärtat klappar för Bergnäset AIK fotboll och med ett ideellt engagemang utöver det vanliga gör hon skillnad i föreningen, i samhället och i sina medmänniskors liv. Carola stimulerar till idrott hela livet, oavsett ambition eller tidigare erfarenhet – alla är välkomna. Med sin ödmjukhet och hjälpsamhet bidrar hon till att Bergnäset och Luleå blir en bättre plats att leva på.
Kontakter
Rubus Arcticus:
Liv Aira
070-898 00 55
Magnus Västerbro
073-770 56 78
Linn Lindström
073-805 55 30
Robert Hurula
073-561 62 50
Heders-och Förtjänststipendiet:
Brita Weglin
070-130 86 80
Idrottsstipendiet:
Marcus Stenberg
072-705 19 84
Idrottsledarstipendiet:
Carola Karlsson
070-396 32 63
Bilder
Om Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Lyckad driftsättning av Cosmic25.11.2024 15:13:04 CET | Pressmeddelande
En viktig milstolpe har nåtts, men arbetet fortsätter. Så kan driftsättningen av det nya vårdsystemet Cosmic beskrivas.
Nu är Cosmic här23.11.2024 16:28:28 CET | Nyheter
Klockan 10:00 på lördagsförmiddagen aktiverades det nya journalsystemet i Region Norrbotten efter flera års förberedelser och en period med intensivt arbete runt om i organisationen. På ledningscentralen för lanseringen firades milstolpen med kaffe och jubel. Sekunder senare, klockan 10:00:38, skrevs den första patienten in i det nya journalsystemet vid Pajala hälsocentral. Strax efter klockan 11 föddes den första bebisen i regionen som skrevs in i systemet. Klockan 14:00 stängdes VAS ned efter 30 år i tjänst som Region Norrbottens huvudjournalsystem.
Välkommen på pressträff om Cosmic21.11.2024 10:30:02 CET | Pressinbjudan
Efter flera års arbete och en period med intensiva förberedelser byter Region Norrbotten journalsystem från Vas till Cosmic. Bytet sker i helgen. På måndag är du som är journalist välkommen till en pressträff om hur lanseringen har gått.
Från feelgoodförfattare till OS-domare – här är årets stipendiater inom kultur och idrott20.11.2024 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Till ljudet av fanfarer och varma applåder delades i dag Region Norrbottens stipendier inom kultur och idrott ut. Ledamöterna av regionfullmäktige fick bland annat se fyra kulturskapare ta emot Rubus Arcticus-stipendiet, ett av Sveriges största kulturstipendier som delats ut sedan 1995.
Region Norrbotten först med att täcka pensionsskuld20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Framtida generationer kommer inte att behöva betala för de kommande årens pensionsavgångar inom Region Norrbotten. Tack vare aktivt och systematiskt arbete är Region Norrbotten den första av Sveriges 21 regioner som matchar sitt pensionsåtagande till hundra procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum