Enköpings kommun

De får Enköpings kommuns kulturstipendier 2023

Dela

Årets kulturstipendium för vuxna går till Erik Thulén. Årets kulturstipendium för barn och unga går till Andre Sandolf och Yorgi Sayegh.

– Jag är stolt över att upplevelsenämnden kan uppmärksamma viktiga insatser inom kultur och civilsamhälle med våra stipendier. Årets stipendiater är verkligen värdiga mottagare, säger upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson.

Juryn tilldelar Erik Thulén årets kulturstipendium för vuxna med motiveringen: Erik Thuléns konstnärskap präglas av kontraster. Någonting ska skeva och bryta av. Detta gör han i sina performance genom att plocka ut rollspelskaraktärer ur lajvmiljön och interagera i publika sammanhang. I sina träreliefer skildrar han textila föremål, en handduk på en krok eller en draperad gardin. Tyngd och stillhet ger skulpturerna ett sakralt intryck trots att motivet är vardagligt.

Andre Sandolf får årets kulturstipendium för barn och unga med motiveringen: Andre Sandolf drömmer om att utvecklas som keramisk konstnär genom en studieresa till Barcelona. Där vill han studera världsberömd arkitektur och keramik, samt uppleva det sydeuropeiska konst – och kulturlivet. Genom sina studier på Leksands folkhögskola utforskar Andre olika material som keramik, metall och textil. Motiven är inspirerade från naturen och visar på stort engagemang och kunnande. I Andres framtid ser vi en intressant utveckling och en skicklig hantverkare och vi önskar honom en ljus framtid som keramiker.

Yorgi Sayegh får årets kulturstipendium för barn och unga med motiveringen: Yorgi Sayegh besitter en stor musikalisk begåvning och musicerar direkt från hjärtat. Han bidrar till en fin atmosfär i ensemblerummet som leder till glädje för alla i det musikaliska arbetet. Efter många års violinstudier med fina resultat, står Yorgi på egna ben och uppträder runt om i Sverige med sin ensemble Quarter Tone. Med stipendiet vill Yorgi fortsätta att förvalta sitt kulturarv genom att sprida den orientaliska musiken till invånarna i Enköping. Vi ser fram emot att följa hans konstnärskap när han intar Sveriges musikscener.

Om kulturstipendier i Enköpings kommun

Enköpings kommun delar årligen ut tre kulturstipendier till individ eller grupp som gör eller har gjort värdefulla insatser för kulturens utveckling i Enköping. De delas ut till individer som är, eller varit verksamma, eller bor i kommunen. Ett stipendium för vuxna på 30 000 kronor och två barn- och ungdomsstipendier på 5 000 kronor vardera. Stipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra insatser inom olika områden så som litteratur, musik, film, bildkonst, teater, dans, folkbildning eller konsthantverk.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye