Ny TMF-rapport: Så minskas klimatavtryck med hållbara renoveringar
Fastighetsägare som gör en renovering med standardprodukter bidrar till 71 procent högre utsläpp än om man väljer inredningsprodukter med högre kvalitet, längre livslängd och lägre klimatpåverkan vid tillverkning. En ny rapport från TMF kartlägger hur klimatsmarta val kan bidra till att minska klimatavtrycket.
Bygg- och fastighetsbranschen svarar i dag för en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, och 23 procent sker i samband med renoveringar och ombyggnationer. Att göra klimatsmarta val av material och produkter är därför avgörande för att minska byggnadens totala framtida klimatavtryck.
– Klimatsmarta bygginredningsprodukter för renovering och ökat byggande är centrala delar av våra medlemsföretags affärsidéer och något de arbetar med dagligen. Men det räcker inte – här måste många aktörer kraftsamla. Vi har tagit fram den här rapporten för att skapa en ökad förståelse för hur fler aktörer kan bidra, bland annat genom att ställa tydliga klimatkrav i upphandlingar, arbeta med cirkulära flöden och efterfråga hållbara produkter, säger Cecilia Ask Engström, bransch och näringspolitisk chef på TMF.
Klimatberäkning – hållbar renovering
Konsultföretaget Tyréns har på uppdrag av TMF genomfört en klimatberäkning för bygg- och inredningsmaterial som används i samband med renoveringar av lägenheter i miljonprogrammet.
Resultatet visar att fastighetsägare som gör en renovering med standardprodukter skapar 71 procent högre utsläpp än valet av inredningsprodukter med högre kvalitet, längre livslängd och lägre klimatpåverkan vid tillverkning.
- Tyréns har med en livscykelanalysmetod (LCA) beräknat klimatpåverkan för två olika scenarios av en inredningsrenovering för en tidstypisk trerumslägenhet byggd under miljonprogramsåren. De inredningsprodukter som ingått i undersökningen är golv, dörrar, fönster och garderober samt köks- och badrumsinredningar tillverkade i trä.
- Scenario 1 med val av standardprodukter ger en klimatpåverkan på 56,2 kg CO2ekv/m2 och scenario 2 där valet är högkvalitetsprodukter ger en klimatpåverkan på 32,9 kg CO2ekv/m2. Klimatavtrycket är därmed totalt 23,3 kg CO2ekv/m2 högre för standardprodukter än för högkvalitetsprodukter.
- Skulle det mindre klimatpåverkande alternativet väljas för alla de drygt 320 000 hyreslägenheter i miljonprogrammet som är i behov av renoveringar de kommande åren skulle det innebära ett minskat koldioxidutsläpp på totalt 515 000 ton.
Läs mer och ta del av innehållet i bifogade filer.
Anmälan
Anmäl dig till TMF:s webbinarium: "Hållbar renovering i miljonprogrammet".
För mer information, kontakta gärna:
- Cecilia Ask Engström, chef Bransch & näringspolitik TMF, 070-381 72 06, cecilia.ask.engström@tmf.seSandra Furtenbach, projektledare Bransch & näringspolitik - Inredning & möbler, 076-142 72 48, sandra.furtenbach@tmf.se
- Alexandra Hernadi, kommunikationschef TMF, 070-916 94 30, alexandra.hernadi@tmf.se
Nyckelord
Kontakter
Alexandra HernadiKommunikationschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:070-916 94 30alexandra.hernadi@tmf.seDokument
Om oss
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om räntebeskedet: "Krävs fortsatta sänkningar"7.11.2024 09:30:46 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte - nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked - om än i senaste laget, menar TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 09:51:00 CET | Pressmeddelande
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen24.10.2024 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
”Den hållbara trädgårdsstaden” - TMF lanserar idétävling för arkitektstudenter24.9.2024 11:29:48 CEST | Pressmeddelande
Idétävlingen ”Den hållbara trädgårdsstaden” är öppen för arkitektstudenter - syftet är att få fram konkreta förslag på framtidens trädgårdsstäder med fokus på hållbarhet och urbanisering. Tävlingen pågår till sommaren 2025 och görs i samarbete med flera svenska kommuner och lärosäten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum