Vårdföretagarna presenterar ny äldreboendeprognos: Omfattande brist på äldreboenden – 28 000 nya platser behövs till 2032
Vårdföretagarnas prognos indikerar att det behövs 28 000 fler platser på äldreboenden fram till år 2032. Det innebär att omkring 460 nya boenden behöver byggas under perioden – en byggtakt vi inte är i närheten av idag. I det kortare perspektivet, till och med år 2024, bedömer vi att det behövs omkring 6000 nya platser, medan enbart 3000 är planerade att byggas enligt Boverkets uppgifter.

De närmaste tio åren kommer antalet personer som är 80 år och äldre att öka snabbt. Fram till år 2032 kommer antalet ha ökat med drygt 250 000 personer jämfört med idag, motsvarande närmare 50 procent. Då det framför allt är äldre över 80 år som har behov av äldreomsorg kommer behovet av platser på särskilda boenden för äldre att öka kraftigt under den närmaste tioårsperioden.
Andelen av befolkningen som är 80 år och äldre och bor på särskilda boenden har emellertid minskat de senaste åren. Vårdföretagarnas bedömning är att detta beror på två huvudsakliga orsaker. Den första är en rent demografisk orsak. Den andra beror på en tuffare biståndsbedömning från kommunerna, snarare än minskat behov hos de äldre. Vi utgår därför från att behovet av platser på särskilda boenden andelsmässigt kommer att ligga kvar på dagens nivå. Det innebär att elva procent av befolkningen som är 80 år och äldre kommer att ha behov av en plats på ett särskilt boende under perioden 2023–2032.
Sammantaget innebär det ett behov motsvarande 28 000 nya platser på särskilda boenden fram till år 2032. Det motsvarar omkring 460 boenden under perioden – en byggtakt vi inte är i närheten av idag. Därutöver finns ett behov av att ersätta äldre boenden som inte uppfyller vår tids krav på moderna äldreboenden.
- Behovet av platser på äldreboenden kommer, till följd av den stora ökningen av äldre, att öka snabbt de närmaste tio åren. Med den byggtakt vi ser idag kommer bristen, som redan idag är stor, att öka ännu mer. Vi ser att privata utförare kan spela en viktig roll för att klara den stora utmaning kommunerna står inför, säger Björn Arnek Branschekonom, Vårdföretagarna.
Vårdföretagarna föreslår:
• Ta hjälp av privata aktörer för att bygga nya särskilda boenden
• Säkerställ valfrihet för ökad kvalitet
• Säkerställ långsiktiga förutsättningar för särskilda boenden
• Inför en äldreboendegaranti
• Öka samverkan mellan kommunerna
• Bygg morgondagens boenden
• Kartlägg befintliga äldreboendes standard
• Undersök hur behoven av omsorg förändrats över tid
-
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder

Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Assistansbarometern april 2025: Akut behov av höjd ersättning för personlig assistans – Vårdföretagarna presenterar förslag till indexering av schablonersättningen28.4.2025 09:57:22 CEST | Pressmeddelande
Utan en indexering av schablonersättningen som tar hänsyn till löneökningar och andra kostnadsfördyringar fullt ut så kommer många av de seriösa utförarna att behöva lämna branschen. Kvar blir de oseriösa och kommunerna kommer att behöva kliva in i mycket högre utsträckning. Merkostnaden för samhället blir 6-9 miljarder kronor. Det konstaterar Vårdföretagarna i månadens specialgranskning inom Assistansbarometern. Sedan 2013 har utvecklingen av timersättningen inom den statliga assistansersättningen utvecklats svagt. Ersättningen har legat långt under kostnadsutvecklingen i assistansen. Det har Vårdföretagarna nu konstaterat bland annat genom en rapport framtagen av revisionsbolaget Grant Thornton. Regeringen har utlovat införande av en indexering inför kommande år. - Det är bra att regeringen utlovat en indexering. Men det är viktigt hur ett index är konstruerat. Därför presenterar Vårdföretagarna nu ett tydligt förslag på indexering som är baserat på utvecklingen av arbetskraftskostna
Slopa utomlänsersättningen – dags för nationella regler24.4.2025 10:23:35 CEST | Pressmeddelande
Digitala vårdtjänster har varit en självklar del av patienternas vardag i över tio år. Trots det så har landets regioner fortfarande inte lyckats enas om fungerande avtal och ersättningssystem för den digitala vården. Nu är det hög tid för förändring.
Ny rapport: Personlig assistans är en kostnadseffektiv omsorgsinsats men utan rimlig ersättningsutveckling riskeras kvalitet och brukarnas självbestämmande.23.4.2025 13:20:22 CEST | Pressmeddelande
Revisionsbolaget Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat den personliga assistansens samhällskostnader. Personlig assistans är en kostnadseffektiv insats även jämfört med andra insatser.
Vårdföretagarna välkomnar utredning om assistans: ”Men detta borde kunna utredas snabbare”, säger Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Ida Ingerö22.4.2025 12:01:01 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen en utredning för att komma till rätta med kriminalitet inom personlig assistans. De åtgärder som nu ska utredas har under lång tid föreslagits av Vårdföretagarna, bland annat en översyn av anhöriganställning, system för check in-check ut och regelbunden uppföljning av assistansbeslut.
Pressinbjudan till seminarium: Rapportlansering "Assistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt"?15.4.2025 12:55:41 CEST | Pressmeddelande
För ett år sedan lanserade Vårdföretagarna en rapport om assistansens samhällskostnader. Nu har Grant Thornton fått i uppdrag att följa upp förra årets viktiga rapport. Förutom en uppföljning så görs i år också en specialgranskning av ett antal kommuner. Dessa kommuner har valt att ha en ännu lägre ersättning för kommunalt beslutad assistans än vad Försäkringskassan betalar. Är dessa kommuner så mycket mer effektiva själva, eller är den kommunala ersättningen oskäligt låg?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum