Enköpings kommun

De får årets civilsamhällesstipendier

Dela

Årets civilsamhällesstipendier går till: MBU AF Enköping, Ubugirigiri burundiska föreningen, Margareta Lindblom och Ulrika Persson.

En jury har enigt beslutat att fördela årets civilsamhällesstipendium till fyra stipendiater som tillsammans representerar styrkan med vad civilsamhället har att bidra med till samhällsutvecklingen i Enköping. Vinnarna är:

MBU AF Enköping

Föreningen är nystartad och ses av juryn som ett gott exempel på vad engagerade ungdomar kan bidra med i det brottsförebyggande arbetet och ses som en viktig aktör i Enköping. Varje termin får 12 ungdomar möjlighet att genom konceptet MBU – Människan bakom uniformen, prova på blåljusyrken med syfte att bryta fördomar som finns mellan yrkespersoner och ungdomar. Föreningen har tillkommit på initiativ av ungdomarna själva som genom sitt deltagande i MBU vill fortsätta sitt engagemang som ambassadörer. Föreningen finns med som stöd och ger en möjlighet för fortsatt engagemang. Föreningen bidrar med samhörighet och en trygg social miljö och ses som en viktig komponent i det brottsförebyggande arbetet.

Ubugirigiri, burundiska föreningen

Burundiska föreningen har genom sitt trogna och långsiktiga arbete bidragit till bättre integration för nyanlända i Enköping. Genom samhällsupplysande aktiviteter och samverkan med olika parter har föreningen bidragit till Enköpings utveckling och inkludering. Burundiska föreningen har under många år arbetat med att öka kunskapen om svenska samhällets myndigheter och funktioner för nyanlända generellt men den burundiska målgruppen specifikt. Man arbetar med samhällsupplysning, föreläsningar, studiecirklar och kulturarrangemang

Margareta Lindblom

Juryn ser Margaretas ideella engagemang som en representativ bild av hur en enskild persons engagemang ofta leder till engagemang i flera delar av civilsamhället. Margaretas engagemang bidrar till en hållbar utveckling på landsbygden. Margareta är engagerad i SPF Fjärdhundra där hennes ideella engagemang kännetecknas av ett stort engagemang och ansvarstagande för föreningens olika verksamheter. Margareta är programledare, har tidigare varit ledare för systugan, tar hand om rullstolsvandringar för pensionärer och ansvarig för pensionärsträffar i bygden samt vaktmästare i Karleby tingshus.

Ulrika Persson

Juryn ser Ulrikas engagemang som en sinnebild av det ideella engagemangets möjlighet i att vara innovativ, kreativ och i samverkan bidra till en hållbar samhällsutveckling som inkluderar alla. Enköpings konståkningsklubb nominerade Ulrika till årets civilsamhällestipendium för hennes ideella engagemang och bidrag till kreativ samverkan där målet är ändamålsenlig fritid för ukrainska ungdomar. Ulrika har visat en kreativitet och ett engagemang som smittar av sig på alla som kunnat bidra till ett meningsfullt föreningsliv för de som har det svårt. I samverkan med kommunen, föräldrar, tränare och åkare som möjliggjort att ukrainska flyktingar kunna utöva konståkning och lära sig det svenska språket. Ungdomarna har försetts med skridskor och i samverkan har tid och energi har lagts på att uppmuntra och integrera ungdomarna i föreningen för ett mer hållbart Enköping.

Utdelning av civilsamhällesstipendierna

Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson kommer att dela ut stipendierna i samband med föreningsdialogen på Kompassen den 5 december klockan 18.

Om civilsamhällesstipendiet

Enköpings kommun delar ut ett stipendium särskilt riktat till civilsamhället som en del av det totala stödet till civilsamhället i Enköpings kommun. Detta stipendium ska uppmärksamma och uppmuntra ideellt engagemang och dess bidrag till lokalsamhället.

Läs mer om civilsamhällesstipendiet på kommunens webbplats

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye