Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion

Dela

Räntenivåer och inflation har stått i fokus i media under året som gått. Alla pratar om ekonomin - men sällan ur ett löntagarperspektiv. Som en reaktion på detta startar Unionen nu en facklig skuggdirektion i poddformat. Första avsnittet släpps idag.  

Den fackliga skuggdirektionen. Från vänster Unionens chefsekonom Tobias Brännemo, Ellinor Odenberg, chefsekonom Arena idé, Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO,  Håkan Regnér, chefsekonom Saco.
Den fackliga skuggdirektionen. Från vänster Unionens chefsekonom Tobias Brännemo, Ellinor Odenberg, chefsekonom Arena idé, Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO, Håkan Regnér, chefsekonom Saco.

- När nya räntebesked ska analyseras lyfts ofta bankekonomer fram som närmast neutrala experter. Här finns värdefulla insikter att hämta, men när finansbranschen ensam får agera kommentator går ett viktigt perspektiv förlorat, nämligen löntagarnas. Det vill vi ändra på, därför startar Unionen nu en facklig skuggdirektion, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.

I likhet med Riksbankens direktion består den fackliga skuggdirektionen av fem ledamöter som analyserar läget i svensk ekonomi och tillsammans fastslår en rimlig räntenivå - fast utifrån löntagarnas perspektiv. Fackliga skuggdirektionens sammanträden spelas in och sänds som podd samma vecka som Riksbanken lämnar nya räntebesked. Pilotavsnittet släpps idag och finns där poddar finns.

- Det är hög tid att ge löntagarperspektivet större utrymme i den ekonomiska debatten. Räntehöjningar har en direkt effekt på arbetslösheten och köpkraften – alltså vardagslivet för de miljoner svenskar som går till jobbet varje dag, säger Tobias Brännemo.


Den fackliga skuggdirektionen leds av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Övriga ledamöter är Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO, Ellinor Odenberg, chefsekonom Arena idé och Håkan Regnér, chefsekonom Saco.

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc

Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum