Ränte- och inflationschocken klingar av
Hög inflation, höga räntor, fallande tillgångspriser, minskade disponibelinkomster och ett försämrat stämningsläge har dämpat den ekonomiska utvecklingen sedan 2022. Svensk BNP bedöms minska med 0,4 procent i år. Den relativt låga globala tillväxten påverkar exporten negativt även under nästa år. Det visar Industriekonomernas konjunkturrapport.
– De svenska hushållens finansiella skuldsättning är mycket hög och hushållens räntebindning är kort bland jämförbara länder. I kombination med inflationschocken har detta påverkat främst varukonsumtionen negativt, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.
I övrigt visar utvecklingen ett tydligt ras i bruttoinvesteringar, speciellt bostadsinvesteringarna.
– Den relativ låga globala tillväxten gör att även exporten påverkas negativt, trots att den svagare kronan delvis fungerat som en krockkudde, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.
Sveriges ekonomi och export av både varor och tjänster är klart beroende av det globala ekonomiska tillståndet.
– Någon omedelbar konsumtionsfest står inte för dörren i Sverige. Men en stor del av anpassningen i Sverige har redan skett. Därför väntas inte BNP fortsätta att falla under 2024. Under 2024 fortsätter dessutom inflationen att avta, vilket ger chans till gradvis ökning i reallöner och att räntorna kan börja sänkas, säger Mats Kinnwall.
Utsikterna för hushållen väntas därmed förbättras något och konsumtionen bedöms öka igen i liten omfattning. Detta är en process som också prognosticeras ske globalt.
Globalt förutspås visserligen en inbromsning i tillväxten under 2024 men den förväntas inte bli speciellt mycket lägre än den potentiella. Global BNP-tillväxt ökar med 2,5 procent i år och 1,9 procent nästa år, enligt Industriekonomernas prognos.
I Sveriges största marknadsområden USA och Euroområdet spås ekonomisk tillväxt bli lägre: 0,9 respektive 0,8 procent nästa år. Detta bidrar till att Sveriges export av varor och tjänster kan öka något, men svagt.
Omfattande skillnader mellan delbranscher i industrin
För Sveriges industri minskar produktionsvolymen med 2 procent i år. Skillnader mellan delbranscher är omfattande. I teknikindustrin drivs utvecklingen av energiteknik och försvarsprodukter medan övriga branscher betat av en stor orderstock som krympt successivt under året.
– Under 2024 räknar vi med att industriproduktionen ökar något eller med 1 procent drivet av energi- och försvarsindustri, samtidigt som årets omfattande produktionsfall för basindustrin upphör. Stark energi- och försvarsindustri är även en av orsakerna till att BNP inte väntas falla under 2024, säger Kerstin Hallsten.
Bristen på arbetskraft i privat näringsliv och industri har minskat och tillväxten i sysselsättningen har dämpats. Arbetslösheten har ökat trendmässigt under hela 2023. Att arbetsmarknaden börjat försvagas är knappast förvånande då BNP-tillväxten minskat. Sysselsättningen bedöms minska något 2024 samtidigt som arbetslösheten ökar från 7,9 procent i år till 8,4 procent nästa år.
Under sommaren och hösten 2023 har Sveriges inflationstakt avtagit efter chocken under vårvintern. I någon mån utvecklas därmed inflationen enligt skolboken. KPI med fast ränta bedöms öka med 6 procent i år för att falla tillbaka till 2,4 procent 2024 i genomsnitt.
Industriekonomerna utgörs av Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer.
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seDokument
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Teknikföretagen kräver avveckling av regler för arbetstidsförkortning19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Teknikföretagen ställer krav om avveckling av befintliga regler för arbetstidsförkortning. Orsaken är det hot om lagstiftning som föreligger i frågan. Samtidigt avvisas fackens krav på 4,2 procents löneökningar med hänvisning till svag ekonomisk utveckling framåt i Sverige och viktiga exportmarknader. Det står klart när fack och arbetsgivare idag bytte yrkanden inför kommande avtalsförhandlingar.
Tech Alliance är nya namnet på techbolagens arbetsgivarorganisation16.12.2024 13:26:39 CET | Pressmeddelande
Teknikföretagens verksamhet för techbolag och tekniska konsulter växer. Nu byter vi namn på den delen av verksamheten till Tech Alliance.
Pressträff om avtalskraven13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Torsdagen den 19 december utbyter Teknikföretagen de formella avtalskraven med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer inför nästa års avtalsrörelse.
Lagstadgad arbetstidsförkortning skulle slå hårt mot Teknikföretagens medlemmar11.12.2024 09:21:30 CET | Pressmeddelande
En lagstadgad minskning av arbetstiden med bibehållen lön skulle slå hårt mot ett internationellt konkurrensutsatt och välfungerande tekniksverige. Det visar en medlemsundersökning som Teknikföretagen publicerar idag.
Starkare avslut än inledning av 202410.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Orderingången för teknikindustrin ökar för första gången sedan sista kvartalet 2022. Även index för affärsläget lämnar – exklusive pandemin – den lägsta nivån på tio år bakom sig. Samtidigt är det lång väg kvar till de nivåer vi såg 2021–2022. Det visar Teknikföretagens barometer för årets fjärde kvartal.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum