Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Stockholms Stad går vidare med planer om OS och Paralympics 2030

Dela

Stockholms Stad välkomnar att Sverige går vidare med planerna att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård meddelade till SOK under tisdagen att staden står bakom en målinriktad dialog med IOK.  

Stadshuset i vintermiljö
Stadshuset i vintermiljö Ola Ericson Stocksholmsfoto/mediabank.visitstockholm

Stockholms besked kommer efter det att regeringen den 12 november meddelat att de är positiva till OS och Paralympics 2030. Sedan tidigare har Falun, Östersund och Åre skrivit på avtal. 

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) arbetar tillsammans med att undersöka förutsättningarna för att arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige 2030. I månadsskiftet november/december meddelar Internationella Olympiska Kommittén (IOK) vilka kandidaturer som bjuds in i fas tre, som ska vara en målinriktad dialog mellan IOK och kandidaturerna. Stockholms avsikt är nu att signera ett kommunavtal för spelen 2030. 

-Sedan tidigare har Falun, Åre och Östersund redan har signerat kommunavtal. Parallellt med Stockholm följer Solna och Södertälje med i samma process, förklarar SOK:s ordförande Hans von Uthmann. 

SOK, SPK och RF har haft en god dialog med Stockholm, Solna och Södertälje sedan planerna om att arrangera vinter-OS och Paralympics i Sverige presenterades i februari.  Stockholmsregionen presenterades som huvudalternativ för isidrotter i den förstudie som SOK, SPK och RF presenterade den 15 juni, då det svenska budet tog steget in i fas två av IOK:s nya process. 

-Nu är vi redo att ta steget in i nästa fas. Tillsammans med Stockholm, Åre, Falun och Östersund kan vi skapa spel som är hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin. 

-Idrottsrörelsen står enad bakom kandidaturen. Då vi tänker använda befintliga arenor och befintlig arrangörskunskap finns bättre förutsättningarna än någonsin tidigare, säger RF:s tillförordnade ordförande Anna Iwarsson. 

Värd för vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034 meddelas av IOK under 2024. Tidpunkt beror på vilka länder som bjuds in till den målinriktade dialogen. 

-Vi tror att Sverige vinner på att Sverige vinner. IOK kommer att investera minst 10 miljarder kronor i vårt land om Sverige tilldelas OS och Paralympics 2030. Spelen blir en motor för besöksnäringen, viktigt för Sverigebilden och en fest för hela folket, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté
Ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye