Europaparlamentet

Nya EU-regler för att uppmuntra konsumenter att reparera prylar i stället för att skaffa nya

Dela

Parlamentet har antagit sin förhandlingsposition om att stärka rätten till reparation och minska masskonsumtionens miljöpåverkan.

  • En majoritet av EU-medborgarna skulle hellre reparera en vara i stället för att köpa en ny
  • Nytt krav på tillverkarna att reparera produkter även efter att den lagstadgade garantin har löpt ut
  • Värdecheckar och andra ekonomiska incitament ska uppmuntra konsumenterna att välja reparation

På tisdagen antog Europaparlamentet sin ståndpunkt om en starkare ”rätt till reparation” för konsumenter, med 590 röster för, 15 emot och 15 nedlagda röster. Tanken med lagförslaget är att uppmuntra till en hållbarare konsumtion genom att göra det enklare att reparera defekta varor, minska avfallet och stödja reparationssektorn.

Välj att laga i stället för att köpa nytt, även efter att garantin har gått ut

Inom den lagstadgade garantiperioden föreslås säljaren bli skyldig att i första hand reparera om det är billigare eller lika dyrt som att ersätta varan, såvida inte reparationen är ogörbar eller om det inte passar konsumenten. Parlamentet föreslår också att garantin förlängs med ett år efter att varan har reparerats.

Konsumenterna ska få rätt att begära reparation av produkter som tvättmaskiner, dammsugare, smarttelefoner och cyklar efter att garantin har gått ut. För att göra reparation till det attraktivare konsumentvalet vill ledamöterna att tillverkarna ska låna ut ersättningsenheter så länge reparationen pågår. Om en produkt inte kan lagas kan en renoverad vara erbjudas i stället.

Konkurrenskraftigare reparationsmarknad och incitament att välja reparation

Konsumenterna avskräcks ofta från reparation på grund av höga kostnader, otillgängliga reparationstjänster eller helt enkelt för att produktens utformning förhindrar reparation. Parlamentet tycker att oberoende reparationsfirmor, renoveringsföretag och slutanvändare ska ha tillgång till alla reservdelar, reparationshandledningar och verktyg som behövs till en rimlig kostnad.

Nätplattformar ska inrättas för att hjälpa konsumenterna att hitta lokala reparatörer (och så kallade reparationskaféer) och återförsäljare av renoverade varor där de bor. För att göra reparationer mer överkomliga och attraktiva föreslår ledamöterna att konsumenterna erbjuds värdecheckar och andra ekonomiska incitament genom nationella reparationsfonder.

Citat

Föredraganden René Repasi (S&D, Tyskland) sa såhär: ”Parlamentet har konsekvent stött konsumenternas rätt till reparation och vi kan äntligen säga att vi direkt svarar på människors krav. Människor vill förlänga livslängden på sina enheter, men det är ofta för dyrt eller svårt. Vi har antagit en rad åtgärder för att uppmuntra konsumenterna att välja reparation framför utbyte, med särskilt fokus på att stödja oberoende reparatörer och skapa ekonomiska incitament. Vi förväntar oss att rådet snart antar sin ståndpunkt, så att vi kan inleda förhandlingar för att omvandla dessa åtgärder till lagstiftning och bana väg för en verkligt cirkulär europeisk ekonomi.”

Nästa steg

När rådet väl har antagit sin egen förhandlingsposition den 22 november kan förhandlingarna med Europaparlamentet inledas med ett första möte den 7 december.

Presskonferens

Föredragande René Repasi håller en presskonferens tisdagen den 21 november klockan 14:30. Du kan se den direkt på nätet här.

Bakgrund

Att slänga restaurerbara konsumtionsvaror har stor miljöpåverkan: Varje år genereras 261 miljoner ton koldioxidekvivalenter samtidigt som 30 miljoner ton resurser används och 35 miljoner ton avfall genereras i EU. De konsumenter som väljer att byta ut en vara i stället för att reparera den förlorar totalt cirka 12 miljarder euro varje år. Enligt en undersökning från EU-kommissionen föredrar 77 procent av EU-medborgarna reparation framför att köpa nytt.

Förslaget om rätt till reparation kompletterar EU:s initiativ om ekodesign och om mer konsumentmakt i den gröna omställningen.

Konferensen om Europas framtid

Förslaget om rätten till reparation är ett svar på ett antal av EU-medborgarnas rekommendationer i slutrapporten från konferensen om Europas framtid, nämligen förslagen 5(6), 5(7), 5(10) och 11(2) om att främja rätten till reparation, säkerställa långsiktig och hållbar användning av produkter, information om reparation, åtgärder för att hantera varors förtida och planerade åldrande, säkerställa längre garantier, ge tillgång till reservdelar, skapa incitament för att använda produkter under längre tid och arbeta för en mer hållbar och cirkulär ekonomi.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye