Yes, we löve it! – Nya gratiskurser i satsning på lövskog
Klimatförändringarnas påverkan på skogen och risken för skador bidrar till det stora intresset för lövskog just nu bland skogsägare. För att möta detta sjösätter Skogsstyrelsen Lövveckan under vecka 48 med dagliga digitala kurser hela veckan gratis för alla.
Intresset för lövskog och lövskogsskötsel är stort. Många är nyfikna och vill lära sig mer för att få en större variation på sin fastighet. Skog med större variation av trädslag står bättre emot skador som blir all vanligare i takt med klimatförändringarna. Det handlar om mer extremväder där stormar, torka, bränder och översvämningar kan påverka skogen, men även angrepp av svamp och skadeinsekter.
Efterfrågan ökar
Det är inte bara enskilda skogsägare utan även entreprenörer, förvaltare och skogsinspektorer som har ett intresse för att lära sig mer. Syftet med Lövveckan är att inspirera och öka kunskap om lövskog.
– Vi ser att det efterfrågas alltmer kunskap om lövskog och det vill vi självklart möta upp. Under Lövveckan hoppas vi kunna inspirera och även visa på möjligheterna som finns med löv när det gäller biologisk mångfald, klimatförändringar men också produktion och friluftsliv, säger Anders Magnebäck, skogskonsulent på Skogsstyrelsen som arbetat med förberedelserna.
Det är inte bara enskilda skogsägare utan även entreprenörer, förvaltare och skogsinspektorer som har ett intresse för att lära sig mer.
Flera föreläsningar varje dag
Det kommer erbjudas flera digitala föreläsningar dagligen, bland annat om lövskogens betydelse i ett förändrat klimat, för biologisk mångfald och friluftsliv. Dessutom kan skogsägaren får lära sig mer om lövträdens plats i produktionen och hur en lövskog ska skötas på bästa sätt.
Föreläsningarna hålls av en rad experter inom många områden som berör lövskog och kommer bland annat handla om hur man lyckas med produktion av lövträd, det senaste inom forskningen, skötsel och marknadsfrågor.
Hela programmet finns här: Lövveckan - Skogsstyrelsen
Mer information:
Anders Magnebäck, skogskonsulent, Jönköpings distrikt, Skogsstyrelsen, 0380-51 47 33, anders.magnebäck@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum