GlobeNewswire

Aktias chefsekonom: Även om ekonomin går trögt, köper finländarna aktier och fonder som tidigare

Dela

Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
22.11.2023 kl. 8.00

Aktias chefsekonom: Även om ekonomin går trögt, köper finländarna aktier och fonder som tidigare

Den ekonomiska osäkerheten, den höga inflationen och de stigande räntorna har inte dämpat finländarnas placeringsvilja. Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin har historien lärt oss att de bästa placeringarna görs i svåra tider, och lärdomen verkar ha gått hem.

Löntagarnas köpkraft har försämrats kraftigt i takt med att inflationen tilltagit, men trots det har hushållens sparkvot blivit positiv i år. Vändningen beror på både ökade inkomster och en långsammare konsumtionstillväxt. Enligt Lasse Corin ökar den ekonomiska osäkerheten viljan att spara.

”Det är naturligt att hushållen sparar mer när den ekonomiska osäkerheten är stor. Så var fallet under bankkrisen på 1990-talet, finanskrisen 2008 och coronakrisen.”

Åtgång på fondplaceringar och aktier

Hushållen har fortsatt att placera i fonder exceptionellt livligt under hela 2023. Sedan 2010 har nettoteckningarna av fonder bara varit större en gång, och det var 2021. I slutet av september 2023 överskred värdet av hushållens alla fondplaceringar 32 miljarder euro.

”Intresset för att spara i fonder är uppenbart, eftersom tidpunkten för att spara i konsumentförtroendeenkäterna inte har bedömts vara lika dålig som nu sedan 1990-talet”, påpekar Corin.

Helsingforsbörsen har utvecklats svagt under 2023 och utvecklingen av det allmänna indexet har varit klart sämre än i Europa och USA. Trots marknadsfluktuationen har finländarna placerat aktivt.

”Under 2023 har antalet aktieplacerare ökat med över 26 000, och i juli ägde över 995 000 finländare börsaktier. Under januari–juni i år var skillnaden mellan de aktier som finländska hushåll sålde och köpte cirka 600 miljoner euro, vilket innebär att fler aktier köptes än såldes”, säger Corin.

Finländarna föredrar finländskt, också i sina aktieköp

Det påfallande med aktieplacering i Finland är den höga graden av inhemska aktier. Nästan 90 procent av värdet på aktieinnehaven kommer från aktier på den inhemska börsen.

”Bolagen på Helsingforsbörsen representerar dock endast 0,3 procent av alla börsbolag i världen. Genom att enbart fokusera på inhemska aktier kan placerare missa intressanta företag, för att inte tala om diversifieringsfördelar. Siffrorna talar också för utländska placeringar: På Helsingforsbörsen finns 195 bolag noterade, medan det globalt sett finns nästan 65 000 börsnoterade bolag”, konstaterar Corin.

Det finns också en tydlig branschkoncentrationsrisk på den inhemska börsen. 20 procent av marknadsvärdet för bolagen i Helsingforsbörsens HEX25-index kommer från banker och försäkringsbolag då andelen av dem globalt är betydligt mindre.

Ändringen i räntenivån minskade drastiskt efterfrågan på placeringsbostäder

Placeringsbostäder har blivit en konkret del av finländarnas placeringsförmögenhet. De senaste åren har inte varit lätta för bostadsplacerare, för bostadshandeln har stagnerat, och kostnaderna för underhåll av fastigheterna har ökat. Hyrorna har stigit måttligt och följaktligen har placerarna inte kunnat kompensera för de ökade underhållskostnaderna med höjda hyror. Enligt Corin togs det ca 40 procent färre lån för placeringsbostäder i början av året jämfört med 2022.

”Det är vanligare att använda lånade pengar vid bostadsplacering jämfört med andra placeringssätt, vilket innebär att räntehöjningarna belastar bostadsplacerare betydligt mer. Det är delvis också därför som osäkerheten syns tydligast i bostadsplacering.”

Det gäller att placera också under sämre tider

Historien har lärt oss att de bästa placeringarna görs under svåra tider, då till exempel aktiepriserna är låga. Enligt Corin är det bra för alla placerare att komma ihåg det då placeringsmarknaden lyser rött.

”Aktieplacering är långsiktig verksamhet och det är oerhört viktigt att placera under både bättre och sämre tider. Enskilda fluktuationer på marknaden borde inte påverka den långsiktiga placeringsplanen.”

Mer information:


Lasse Corin, chefsekonom, tfn 040 8080 635, lasse.corin(at)aktia.fi

Anne-Mari Smolander, kommunikationschef, tfn 050 563 9496, anne-mari.smolander(at)aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår prisbelönta kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter cirka 860 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 30.9.2023 uppgick till 13,3 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com

Bilaga

För att se det här innehållet från www.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
För att se det här innehållet från ml-eu.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Om

GlobeNewswire
GlobeNewswire



Följ GlobeNewswire

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GlobeNewswire

Valberedning utsedd i HMS Networks AB (publ)4.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I enlighet med tidigare årsstämmobeslut har styrelseordföranden efter samråd med bolagets fyra röstmässigt största aktieägare sammankallat en valberedning. Valberedningen kommer att arbeta fram förslag till årsstämman 2025 avseende stämmoordförande, styrelseledamöter, styrelseordförande samt revisor. Valberedningen ska även ta fram förslag avseende arvode till styrelseledamöter och revisorer samt ersättning för utskottsarbete. Valberedningen som utsetts inför årsstämman 2025 i HMS Networks AB (publ) består av följande personer: Johan Menckel, Investment AB Latour, ordförande Sophie Larsén, AMF Fonder Anette Dahlberg, Första AP-fonden Staffan Dahlström, eget innehav Charlotte Brogren, styrelsens ordförande De fyra ägarrepresentanterna i valberedningen representerar tillsammans 52 procent av röstetalet för samtliga aktier i bolaget, baserat på ägarbilden per den 31 augusti 2024. Valberedningens förslag kommer att presenteras i kallelsen till årsstämman som äger rum den 24 april 2025 samt

Folkligt och färgstarkt i Åke Pallarps utställning3.10.2024 12:46:49 CEST | Pressmeddelande

Uppsala, Oct. 03, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Åke Pallarp 12 okt-24 nov 2024 Bror Hjorths Hus, Uppsala ÅKE PALLARP 12 oktober - 24 november 2024 Bror Hjorths Hus, Uppsala Åke Pallarp (1933–2013). Egensinnig och fantasirik, en konstnär där lekfullhet samsades med analytiska tankar om tingens natur och med en evig glädje till färgen. I samarbete med Åke Pallarps familj visas ett urval från hans rika produktion i Bror Hjorths Hus 12 oktober–24 november. Pressvisning: torsdag 10 oktober kl 10-14 (se mer nedan) Åke Pallarp rörde sig mellan måleri, skulptur och arkitektur. Ofta utgick han från vardagliga ting och enkla material som trä, gärna brädor och plank, och sten. Motiven var ofta folkliga, färgerna klara och formerna tydliga. Med en helt egen känsla och klang förenas humor, poesi och ett stilla allvar i hans verk. De rymmer inneboende berättelser för oss att läsa. Naturen, landsbygden och skogen var viktig för Åke Pallarp. Hans torp i Hälsingland, med dess omgivande skogar, landskap och

Inbjudan till HMS Networks telefonkonferens för det tredje kvartalet 20242.10.2024 16:17:49 CEST | Pressmeddelande

HMS Networks AB (publ) offentliggör sin rapport för det tredje kvartalet 2024 fredagen den 18 oktober 2024 klockan 07.30. Samma dag klockan 09.00 arrangeras en telefonkonferens för press och aktiemarknad, där VD och koncernchef Staffan Dahlström samt finanschef Joakim Nideborn presenterar rapporten. Presentationen hålls på engelska och följs direkt via telefon eller via internet. De bilder som används under presentationen kommer finnas tillgängliga på HMS webbplats före telefonkonferensen. Om du önskar delta via webcasten går du in på nedan länk. Länk till webbsändningen Om du önskar delta via telefonkonferens registrerar du dig via länken nedan. Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen. Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor. Länk till telekonferens Presentation och inspelning kommer finnas tillgängligt på HMS webbplats efter telefonkonferensen. För mer information, kontakta: Staffan Dahlström, VD HMS,

HMS Networks AB (publ) avyttrar MB Connect Line1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

HMS Industrial Networks GmbH, ett helägt dotterbolag i HMS Networks AB (publ)-koncernen har idag ingått ett bindande avtal om att avyttra samtliga aktier i Red Lion Europe GmbH, med verksamhet i Dinkelsbühl, Tyskland för en kontant ersättning på 5 miljoner Euro. Verksamheten kommer att drivas vidare av bolagets nuvarande ledning. Red Lion Controls Europe GmbH är en tillverkare av remote access och industriella IoT- och säkerhetsprodukter som säljs under varumärket MB Connect Line. Avyttringen görs för att HMS vill samla sina lösningar för remote access, remote data och remote management under varumärket Ewon. Verksamheten sysselsätter idag cirka 30 personer med en nettoomsättning för tolvmånadersperioden som slutar den 30 september 2024 på 5 miljoner euro. "Vi är tacksamma för bidraget från teamet på Red Lion Controls Europe GmbH under vår korta ägarperiod och önskar dem all lycka i framtiden." säger Staffan Dahlström, VD på HMS. Slutförandet av transaktionen förväntas ske inom två mån

HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik och stärker sin position inom industriell informations- och kommunikationsteknologi (ICT)1.10.2024 14:35:00 CEST | Pressmeddelande

HMS Networks AB (publ) ("HMS"), en global leverantör av industriell informations- och kommunikationsteknologi, har idag ingått ett bindande avtal med DOGAWIST-Investment GmbH om att förvärva 100 % av aktierna i PEAK-System Technik GmbH ("PEAK-System”), en väletablerad tysk leverantör av industriella kommunikationslösningar. Sammanfattning av förvärvet HMS har ingått ett bindande avtal om att förvärva PEAK-System för en kontant betalning på 69 miljoner Euro (cirka 780 miljoner SEK)1, på kassa- och skuldfri basis (Eng. Enterprise Value).PEAK-System är en väletablerad, tysk leverantör av industriella kommunikationslösningar med en innovativ produktportfölj inom kommunikationsstandarder för fordonsindustrin.Förvärvet förväntas ha en positiv effekt på HMS vinst per aktie från slutförandet av förvärvet (exklusive eventuella icke-kassaflödespåverkande avskrivningar från transaktionen).Förvärvet förväntas slutföras den 1 november 2024, med förbehåll för stängningsvillkor.Förvärvet finansieras

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye