Örnsköldsviks Kommun

Kommunens kök lyfter samiska smaker på menyn

Dela

Nu ska kommunens delaktighet i samiskt och finskt förvaltningsområde avspegla sig i kommunens kök. Media hälsas välkomna att smaka på det samiska kulturarvet när kostavdelningen arrangerar inspirationsdag.

Två tunnbrödkorgar med renkött respektive röding på bord med samiskt standar.
Kommunens kostavdelning håller inspirationsdag med tema råvaror från norr och smaker från Sapmi.

Den 29 november står samisk mat på agendan för 14 måltidsinspiratörer från kommunens kostavdelning. Tillsammans med dietist och projektledare kommer de, under ledning av kocken Andreas Lidström från Lapplands viltprodukter och Carina Pulpur från Orrestaaren Saemiesibrie, att få tillaga samiska rätter och inspireras i samisk matkultur.

– Syftet är att fylla på med värdefull kunskap hos våra måltidsinspiratörer. Kunskap som sedan ska spridas i organisationen för att våra matgäster i kommunen ska få ta del av en matkultur som är en viktig del av Sveriges historia, nutid och framtid, säger Malin Liv, köksenhetschef.

Parallellt med arbetet att introducera samisk och finsk mat kommer kostenheten även att synliggöra litteratur och visuellt material i ett antal matsalar inom skola och omsorg. Detta för att ge ytterligare inspiration till samtal och pedagogiskt lärande

– Utbildningen, som är en del i kostavdelningens utvecklingsprogram, är ett viktigt steg för att lyfta både den samiska och den finska matkulturen och låta dem utvecklas i vår del av respektive förvaltningsområde, säger Lina Vågstedt, dietist.

Att förmedla kulturarv genom kost är ett sätt att nå ut till många. Örnsköldsviks kommun levererar varje dag måltider till drygt 12 000 matgäster inom skola och omsorg och kan på så sätt bidra till att främja barns utveckling av en kulturell identitet och samtidigt se till äldres behov att upprätthålla densamma. Det blir både en insats utifrån minoritetslagen och en kunskapshöjande insats gentemot ett stort antal invånare.

Media hälsas välkomna till provsmakning
Under förmiddagen kommer deltagarna att tillaga rätter med samisk inspiration. Media hälsas välkomna på provsmakning.
Tid: Onsdag 29 november, kl 12:00- 12:45.
Plats: Parkskolan, Restaurang Vintergatan (direkt till höger efter entrén), Vintergatan, Örnsköldsvik.

Nyckelord

Kontakter

Malin Liv, köksenhetschef, Örnsköldsviks kommun, 073-270 35 77.
Lina Vågstedt, dietist, Örnsköldsviks kommun, 073-271 86 88.
Carina Pulpur, Orrestaaren Saemiesibrie, 070-526 55 68.

Bilder

Två tunnbrödkorgar som innnehåller stekt röding med hjortonsås respektive kokt renkött med örtcreme och lingon.
De aptitretande tunnbrödkorgarna innehåller stekt röding med hjortonsås respektive kokt renkött med örtcreme och lingon.
Ladda ned bild

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye