Stiftelsen Skansen

Nu startar julen på Skansen – folkkära julmarknaden firar 120 år

Dela

På fredag, den 24 november, slås portarna upp till julen på Skansen. En magisk och traditionsfylld upplevelse för både gammal och ung. I år fyller den prisade julmarknaden 120 år – vilket firas med längre öppettider och nyheten mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.  

Skansens julmarknad i skymning.
Skansens julmarknad i skymning. Sara Kollberg / Skansen

Med start den 24 november förvandlas Skansen till en magisk julsaga. Den prisade julmarknaden, som i år fyller 120 år, är självklart tillbaka varje fredag-söndag. På julmarknaden hittas ett 70-tal marknadsbodar fyllda av mathantverk till julbordet och lokalproducerat hantverk. Det finns också gott om juliga smakupplevelser som kolbullar, våffelstånd, glögg och brända mandlar. Jubilaren firas i år med extra sent öppethållande.

– Julmarknaden är verkligen en fantastisk 120-åring, som bara måste upplevas! Genom att förlänga öppettiderna i år vill vi tillgängliggöra julmarknaden för fler, och göra det enklare för de som vill avsluta sitt besök med vår nya ljuspromenad Winter Lights. Dessutom adderar vi en mindre, men minst lika stämningsfull, mellandagsmarknad för alla som vill besöka oss efter julhelgen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen. 

Även resten av parken fylls med julstämning. Det blir julfiranden från förr i de historiska husen, sägner och berättelser om julens traditioner, dans kring granen, återbrukspyssel, prova på ljusstöpning, julkonserter och den stora nyheten för alla barn: möte med tomten. 

Biljetter & öppettider

Jul på Skansen öppnar den 24 november och håller öppet till och med den 7 januari. Julmarknaden är öppen fredag-söndag, 24 november till 17 december, kl 10-18. Mellandagsmarknaden är öppen 29-31 december, kl 10-16. 

Jul på Skansen ingår i Skansens ordinarie entré, för Winter Lights behövs en separat biljett. 

Julmarknadens historia 

  • 1903 lades grunden till den folkkära julmarknaden på Skansen. Vad som från början var en marknad i likhet med tidens välgörenhetsbasarer och bestod av en liten krets medverkande kom snart att bli ett av Stockholms mest populära jularrangemang med hundratals medverkande. 
  • Genom åren har generationer av familjer medverkat med sitt hantverk och hundratusentals glada besökare kommit i julstämning här. 
  • 2022 utsågs Skansens julmarknad till en av världens främsta av CNN. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skansens julmarknad i skymning.
Skansens julmarknad i skymning.
Ladda ned bild
Ostboden på Skansens julmarknad.
Ostboden på Skansens julmarknad.
Ladda ned bild
Dans runt granen under jul på Skansen.
Dans runt granen under jul på Skansen.
Ladda ned bild
Kollbullar på Skansens julmarknad.
Kollbullar på Skansens julmarknad.
Ladda ned bild
Skansens julmarknad.
Skansens julmarknad.
Ladda ned bild

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye