Växjö stift

Domsöndagens kollekt tillfaller civila i Gaza och Israel

Dela

Domsöndagens kollekt tillfaller i år Act Svenska kyrkan för insatser för civila i Gaza och Israel. Det har Växjö stifts biskop Fredrik Modéus beslutat.

Foto: Lina Alriksson Inga restriktioner

Enligt en gammal tradition beslutar biskopen om kollektändamål för domsöndagens kollekt. Tidigare år har kollekten gått till bland annat Sveriges kvinnojourer. I år har biskopen beslutat att kollekten i Svenska kyrkans församlingar i Växjö stift ska tillfalla Act Svenska kyrkans insatser för civila i Gaza och Israel.

– Hamas terrordåd och Israels intervention har resulterat i terror, våld och krig. Det mänskliga lidandet är enormt. Orden räcker inte till när det rapporteras om dödade barn, så många barn. Detta måste få ett slut, säger biskop Fredrik Modéus.

Samtliga biskopar i Svenska kyrkan har skrivit ett gemensamt uttalande med anledning av kriget i Gaza och Israel, där de vädjar om fred.

Ärkebiskop Martin Modéus bjuder in till en nationell fredsgudstjänst i Uppsala domkyrka torsdagen 23 november klockan 19. Bland de medverkande är talman Andreas Norlén och Uppsala katedralsångare. Det går att delta digitalt i gudstjänsten, som sänds live på Svenska kyrkans webbplats.

Om stiftskollekt
Stiftskollekten är en kollekt som tas upp i alla församlingar inom ett stift. Det är domkapitlet som beslutar om kollektändamålen och vilka dagar som stiftskollekten ska tas upp.  På domsöndagen är det biskopen som beslutar om ändamål för stiftskollekten.

Kontakter

Bilder

Länkar

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye