Region Örebro län

Den lokala energiproduktionen ska öka

Dela

Svensk energiförsörjning är känslig för externa chocker och det finns stora utmaningar i arbetet med att möta det ökande effektbehovet. Detta vill regionala tillväxtnämnden påverka genom att finansiera ett projekt som arbetar med förnyelsebara energilösningar.

- Smarta, förnyelsebara energilösningar för landsbygdsföretag är grundläggande för att vi ska kunna utveckla det svenska samhället. Vi har valt att finansiera ett projekt vars mål är att öka självförsörjningen av lokal energi hos landsbygdsföretagen i Mellansverige och därmed stärka det nationella energisystemet, säger Charlotta Englund (C), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Projektets målgrupper är bland annat mindre företag på landsbygden som är stora förbrukare av energi eller som sitter på goda möjligheter att producera förnybar energi.

- Det finns en stor outnyttjad potential när det gäller att producera småskalig el i Sverige. Enligt Energimyndighetens bedömningar finns det till exempel stora möjligheter att producera drivmedel från biomassa eller att bedriva elproduktion från småskalig vattenkraft, solel och vindkraft, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Potentialen finns således för mer lokal energi men det finns också vissa hinder.

- Vi vet att intresset för att investera i lokal och hållbar energiproduktion är stort hos många landsbygdsföretag. Men vi vet också att den kunskap och det kapital som krävs ofta saknas. Så om vi vill få fram mer lokal el måste vi bidra till att höja kunskapsnivån, utveckla tekniken och underlätta erfarenhetsutbytet vilket detta projekt syftar till, säger Bo Rudolfsson (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden.

Projektet Smarta, förnyelsebara energilösningar för landsbygdsföretag drivs av Linköpings universitet och det ska pågå från och med den 1 januari 2024 till den 31 december 2026. Förutom Region Örebro län återfinns även Region Östergötland och Region Västmanland bland finansiärerna.

Kontakt

Charlotta Englund, ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 076-725 78 20

Joakim Carlsson, vice ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 073-550 59 81

Bo Rudolfsson, ledamot i regional tillväxtnämnd, telefon: 070-580 93 92

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Stark uppmaning till rekommenderade grupper att ta sin vårdos mot covid-19 - Region Örebro län öppnar drop-in18.4.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under april pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Fler i rekommenderade grupper behöver vaccinera sig för att ha ett starkt skydd, vilket minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19 och behöva sjukhusvård om smittspridningen ökar under sommaren och början av hösten. Därför gör Region Örebro län det nu enklare att vaccinera sig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye