Europaparlamentet

Parlamentet antar nya EU-regler för förpackningar och förpackningsavfall

Dela

På onsdagen antog parlamentet sin ståndpunkt om nya EU-regler för förpackningar. Regelverket syftar till att hantera det ständigt växande avfallet och främja återanvändning och återvinning.

  • Mindre onödiga förpackningar och avfall
  • Förbud mot "evighetskemikalier" i livsmedelsförpackningar
  • Varje europé genererar nästan 190 kilo förpackningsavfall varje år

Ledamöterna godkände betänkandet, som utgör Europaparlamentets mandat för förhandlingar med EU-ländernas representanter i rådet, med 426 röster för, 125 röster emot och 74 nedlagda röster.

Minska antalet förpackningar, begränsa vissa typer och förbjud användningen av ”evighetskemikalier”

Förutom de övergripande målen som föreslås i förordningen om att minska mängden förpackningar (5 procent senast 2030, 10 procent senast 2035 och 15 procent senast 2040) vill ledamöterna fastställa specifika mål för att minska mängden plastförpackningar (10 procent senast 2030, 15 procent senast 2035 och 20 procent senast 2040).

Ledamöterna vill förbjuda försäljning av mycket tunna plastbärkassar (under 15 mikrometer), såvida de inte krävs av hygienskäl eller tillhandahålls som primärförpackning för lösa livsmedel när detta bidrar till att förhindra matsvinn. De föreslår också att användningen av vissa engångsförpackningar kraftigt begränsas, till exempel miniatyrförpackningar för toalettartiklar som tillhandahålls på hotell och plastomslag för resväskor på flygplatser.

För att förhindra negativa hälsoeffekter kräver ledamöterna ett förbud mot användning av så kallade "evighetskemikalier" (per- och polyfluorerade alkylsubstanser - PFAS) och bisfenol A i förpackningar avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

Uppmuntra återanvändning och påfyllningsmöjligheter för konsumenter

Ledamöterna vill förtydliga kraven om de förpackningar som ska kunna återanvändas eller fyllas på. Slutdistributörer av drycker och take-away-mat inom livsmedelssektorn, såsom hotell, restauranger och kaféer, bör ge konsumenterna möjlighet att ta med sin egen behållare.

Bättre insamling och återvinning av förpackningsavfall

De föreslagna reglerna kräver att alla förpackningar ska vara återvinningsbara och leva upp till strikta kriterier som ska fastställas genom sekundärlagstiftning. Vissa tillfälliga undantag planeras, till exempel för livsmedelsförpackningar av trä och vax.

Ledamöterna vill att EU-länderna ska se till att 90 procent av materialet i förpackningar (plast, trä, järnbaserade metaller, aluminium, glas, papper och kartong) samlas in separat senast 2029.

Citat

Föredragande Frédérique Ries (Renew Europe, Belgien) sade: ”Parlamentet sänder ut ett starkt budskap till förmån för en fullständig översyn av EU:s marknad för förpackningar och förpackningsavfall. Denna lagstiftning är avgörande för europeisk konkurrenskraft och innovation, och anpassar miljöambitionerna till den industriella verkligheten. Tillsammans med en effektiv politik för återanvändning och återvinning ser vi till att förpackningarna är säkra för konsumenterna genom att lägga till ett förbud mot skadliga kemikalier i livsmedelsförpackningar, i synnerhet PFAS”.

Nästa steg

Parlamentet är redo att inleda förhandlingarna med rådet om den slutliga utformningen av lagen så snart EU-ländernas representanter har antagit sin ståndpunkt.

Bakgrund

Under 2018 genererade förpackningar en omsättning på 355 miljarder euro i EU. Det är en ständigt växande källa till avfall, och den totala mängden i EU har ökat från 66 miljoner ton 2009 till 84 miljoner ton 2021. År 2021 genererade varje europé 188,7 kilo förpackningsavfall per år, en siffra som förväntas öka till 209 kilo år 2030 utan ytterligare åtgärder.

Genom att anta detta betänkande svarar parlamentet på medborgarnas förväntningar om att bygga upp en cirkulär ekonomi, undvika avfall, fasa ut ohållbara förpackningar och ta itu med användningen av engångsplastförpackningar, vilket uttrycks i förslagen 5(1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) och 20(3) i slutsatserna från konferensen om Europas framtid.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye