Svenska kyrkan

Historisk satsning på klimatarbetet

Dela

Kyrkomötet har beslutat om en satsning på 200 miljoner kronor för det fortsatta klimatarbetet inom Svenska kyrkan. Medlen ska användas 2024–2027 inom ramen för Svenska kyrkans klimatstrategi.

Gustaf Hellsing/Ikon

– Det är glädjande att kyrkomötet har fattat ett viktigt beslut med sikte på att Svenska kyrkan ska vara klimatneutrala senast år 2030. Vi behöver alla ta ansvar i den globala klimatkris vi befinner oss i och det är särskilt viktigt för oss som kyrka, säger Karin Sarja, avdelningschef för Svenska kyrkan på nationell nivå.

För att nå Svenska kyrkans klimatmål är det av största vikt att arbetet intensifieras och accelererar, särskilt när det gäller att minska de egna utsläppen.

– Vi är redan en bit på vägen men för att nå de högt uppsatta målen behöver vi arbeta med att minska utsläppen inom framför allt energianvändning och transporter. För att göra detta behövs bland annat kompetens, investeringar och omställning. Därför är satsningen nödvändig, säger Karin Sarja.

Läs mer om Svenska kyrkans klimatstrategi – Färdplan för klimatet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och beslutar om frågor som är gemensamma för hela Svenska kyrkan. I år behandlades 104 motioner och 5 skrivelser.

Nyckelord

Kontakter

Om Svenska kyrkan

Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.

Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.

Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.

Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.

Statistik i konthet

  • Nästan 300 000 gudstjänster
  • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
  • 250 000 konsertbesökare
  • 109 000 hembesök av präst eller diakon
  • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner 
  • 61 300 kyrkliga begravningar
  • 90 000 körsångare i alla åldrar
  • Sveriges femte största skogsförvaltare

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye