Örnsköldsviks Kommun

Samhällsrum ska öka tillgång till samhällsservice i landsbygd

Dela

Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland gör en gemensam satsning för ökad samhällsservice på landsbygden. I Trehörningsjö invigs nu ett samhällsrum som utvecklats i dialog med boende på orten. Media välkomnas till invigning 3 december.

Gruppbild på medarbetare vid samhällsrummet
Medarbetare från kommunens kontaktcenter, undersköterskor från primärvården samt närbibliotekets bibliotekarie ska sköta information och service i Trehörningsjö samhällsrum. Örnsköldsviks kommun

Samhällsrum Trehörningsjö är ett samarbete mellan primärvården i Örnsköldsvik, närmare bestämt Hälsocentralen Husum, och Örnsköldsviks kommun. I samhällsrummet blir viss service från kommun och region tillgänglig för de boende i Trehörningsjö med omnejd. Det kommer till exempel vara möjligt att ta prover på plats och att möta läkare, fysioterapeut eller andra professioner digitalt, vilket annars skulle kräva en resa till hälsocentral eller sjukhus. Viss utrustning för egenkontroll inom vård kommer också att vara tillgänglig, exempelvis blodtrycksmätare och våg. 

– Det känns bra att få genomföra den här satsningen för Trehörningssjöborna. Vi vill fortsätta utveckla vårt arbete med god och nära vård och satsa vidare i glesbygd, säger Eva-Karin Edin, enhetschef för Hälsocentralen Husum.

Den som vill ha stöd i att använda kommunens e-tjänster, ställa frågor om kommunala verksamheter eller ha hjälp att hitta rätt i den kommunala organisationen erbjuds stöd via kommunvägledare eller bibliotekarie på plats. Det går också att boka digitala möten med tjänstepersoner på distans. 

Samhällsrummet drivs inledningsvis som ett pilotprojektunder 2024 men ambitionen är att verksamheten ska bli permanent och utvecklas över tid genom lokalt inflytande

– Vi har byggt upp samhällsrummet i dialog med Trehörningsjöborna och kommer att fortsätta den medskapande processen för att anpassa verksamheten efter bygdens behov. Även aktiviteter utöver kommunens och regionens service kan vara möjliga, exempelvis tematräffar inom hälsa eller gruppaktiviteter, säger Erika Jakobsson, projektledare och enhetschef för kommunens kontaktcenter.

Samhällrummet invigs i samband med skyltsöndagsaktiviteter i Trehörningsjö den 3 december. Onsdag 13 december sker verksamhetsstart med kommunvägledare på plats. Provtagningsservice beräknas starta onsdag 10 januari.   

Media hälsas välkomna till invigning av Samhällsrum Trehörningsjö
Tid:
söndag 3 december, kl 14:00-17:00, invigningsceremoni kl 16:30.
Plats: Trehörningsjöskolan, Villagatan 2, Trehörningsjö​
Medverkande: Kommunfullmäktiges ordförande Anna-Lena Lindberg, välfärdsnämndens 1e vice ordförande Linnea Berggren, kommundirektör Magnus Haglund samt representant från Region Västernorrland förrättar invigningen. Kommunvägledare och medarbetare från hälsocentralen finns på plats under hela dagen.

Nyckelord

Kontakter

Erika Jakobsson, projektledare och enhetschef för kontaktcenter, Örnsköldsviks kommun, 070-170 79 65.

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye