Trä- och Möbelföretagen

TMF välkomnar nytt räntebesked: ”Glädjande nyhet att prognosen ser ut att vända uppåt”

Dela

Torsdagens räntebesked, med oförändrad styrränta, är positiva nyheter för svensk industri i allmänhet – och TMF:s hårt drabbade medlemsföretag i synnerhet. Någon omedelbar konsumtionsfest är inte att vänta för svenska hushåll, men framtidsutsikterna har förbättrats i takt med att inflationstrycket avtagit och räntechocken klingat av. Nu spår prognosmakarna en ökad tillväxt nästa år, vilket är ett positivt besked för svensk trä- och möbelindustri.

David Johnsson - vd på TMF.
David Johnsson - vd på TMF. Foto: Juliana Fälldin Trä- och Möbelföretagen (TMF)

Efter att ha höjt styrräntan åtta gånger i rad sedan i våras kom under torsdagen ett trendbrott när Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent.

- Inflationen är fortsatt för hög och det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Men inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt, skriver man i ett pressmeddelande.

Svensk ekonomi har uppvisat en överraskande motståndskraft det senaste året, och enligt en ny prognos från Industriekonomerna kommer både svensk ekonomi och produktionen inom industrin att vända uppåt 2024. Även inflationen förväntas avta, vilket ökar sannolikheten för gradvis sänkta räntor.

- Det är en glädjande nyhet att Industriekonomernas prognos ser ut att peka uppåt och att Riksbanken lämnar räntan oförändrad.  Förhoppningsvis leder det till att vi kan se en uppåtvändande trend under nästa år, om än från väldigt låga nivåer. Det osäkra ränteläget och den höga inflationen har orsakat tvärstopp i bostadsbyggandet, vilket slagit hårt mot våra företag, säger David Johnsson, vd på TMF.

- Osäkerheten inför torsdagens räntebesked har varit större än på länge. Riksbanken har tagit beslut i ett läge där inflationen sjunker och arbetslösheten stiger. Att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad är ett tecken på att vi närmar oss en mer hanterbar situation. 

-  Företag och hushåll är hårt pressade och en ytterligare räntehöjning hade riskerat att förvärra konjunkturnedgången ytterligare. Det här är vad som behövdes för att företagen ska kunna hämta andan, men på sikt behövs sjunkande räntor och en stigande konjunktur, konstaterar David Johnsson.

Och det finns fler ljuspunkter. För tredje månaden i rad visar Byggfaktas Byggstartsindikator att bostadsbyggandet inte längre sjunker. Men stabiliseringen sker på en mycket låg nivå – byggandet har mer än halverats och ligger nu på de nivåer man såg för nio år sedan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

David Johnsson - vd på TMF.
David Johnsson - vd på TMF.
Ladda ned bild
David Johnsson - vd på TMF.
David Johnsson - vd på TMF.
Ladda ned bild

Om oss

Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin och möbelindustrin.  Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.

Följ Trä- och Möbelföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen

TMF på Stockholm Furniture Fair 2024: Cirkulär installation och samtal på scen1.2.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen togs fram av Färg & Blanche för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel och visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte. Det cirkulära temat går även igen i ett av de samtal TMF arrangerar på mässan.

TMF på Stockholm Furniture Fair 2024: Återanvänd installation av designduon Färg & Blanche blir mässmötesplats9.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Inför 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen tog Färg & Blanche fram för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel och den visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye