RödGrön Ledning i Västra Götaland

VGR öppnar mottagning för att hjälpa överlevare efter sexualbrott

Dela

Personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp ska få bättre behandling och stöd i Västra Götalandsregionen. Det är ett av förslagen som kommer upp för beslut i RödGrön Lednings tilläggsbudget under tisdagens regionfullmäktige.

Varje år utsätts 90 000 personer i Sverige för sexualbrott. Kunskapen om vilken vård som ska erbjudas och hur bemötandet ska ske skiljer sig idag åt mellan vårdenheterna både i landet och inom Västra Götalandsregionen. För många är det svårt att veta var man ska vända sig och väl på plats saknas ofta specialistkompetensen för att möta målgruppen.

Regionen behöver samla spetskompetens för personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp på ett ställe, likt när man öppnade Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus. Detta bidrar till ökad kompetens och stöd för personal även i andra delar av vården, som ska erbjuda jämlik vård oavsett var man bor. Mottagningen ska rikta sig till alla som blivit utsatta oavsett könsidentitet.

Carina Örgård (v), ordförande i Beredningen för psykisk hälsa, utvecklar:

  • En vecka fri från våld pågår och det är angeläget att det uppmärksammas hur utbrett våldet är. Sexuella övergrepp är en del av allt våld som uppmärksammas, och det pågår hela tiden. Det behövs en specialistmottagning som tar hand om alla, oavsett könsidentitet, efter sexuella övergrepp. En samlad specialistenhet gör att både patienter och personal vet var hjälp finns att få och att tröskeln att söka vård blir lägre.

I dagsläget möjlighet att söka akut hjälp i samband med att man utsatts för våld direkt på akutmottagningar i regionen, men det långsiktiga och uppföljande arbetet med att stötta den som är utsatt via olika behandlingsformer behöver utvecklas.

  • Sexuella övergrepp hör till de allvarligaste kränkningarna en människa kan utsättas för. Därför är det viktigt att vården kan erbjuda en god vård till de som drabbas. Ett bristande stöd kan ge framtida komplikationer och lidande för de utsatta, säger Carina Örgård (V) i RödGrön Ledning.

Satsningen är en del av RödGrön Lednings tilläggsbudget som beslutas på regionfullmäktige den 28 november i Vänersborg.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye