Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyresförhandlingarna med Emmaboda Bostads AB har kört fast

Dela

Förhandlingarna om årets hyreshöjning mellan Emmaboda Bostads AB (EBA) och Hyresgästföreningen har kört fast. Parterna står för långt ifrån varandra för att kunna komma överens. EBA yrkade på en hyreshöjning på 17,1 procent och Hyresgästföreningen menar att man absolut inte kan acceptera en så hög höjning.

Hyresgästföreningen vill inte gå med på en hyreshöjning på 17,1%
Hyresgästföreningen vill inte gå med på en hyreshöjning på 17,1%

Hyresförhandlingarna mellan det kommunala bostadsbolaget EBA i Emmaboda och Hyresgästföreningen har avstannat, eftersom parterna står för långt ifrån varandra för att kunna komma överens. EBA har för avsikt att ta ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK).

- Det är en extremt hög höjning som EBA yrkat på. 17,1 procent skulle som exempel innebära en höjning med 1 026 kronor i månaden för en hyresgäst som betalar 6 000 kronor i hyra i dag. Över 1 000 kronor mer i månaden skulle väldigt många hyresgäster inte klara av, de skulle helt enkelt inte kunna bo kvar i sina hem, säger David Broo, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

David Broo tillägger att man har haft en öppen dialog och ett bra samtalsklimat under förhandlingarna, även om parterna står väldigt långt ifrån varandra. Han menar att man har olika syn på hur intressena ska balanseras och att Hyresgästföreningen anser att man måste ta betydligt större hänsyn till hyresgästernas intresse av att faktisk kunna bo kvar.

Det är nu upp till EBA att lämna ärendet vidare till HMK. HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som EBA, när parterna inte kan komma överens själva. HMK beslutar om nästa steg, i vissa fall skickar HMK tillbaka ärendet till parterna och EBA och Hyresgästföreningen måste i sådana fall göra ett nytt försök till att komma överens. I andra fall fattar HMK ett beslut och avgör hur mycket hyrorna höjs.

- Jag har full förståelse för att EBA har fått ökade kostnader, precis som alla andra i samhället. Situationen är dock minst lika svår för hyresgästerna och många kämpar för att klara sin vardagsekonomi. Det kan dock inte vara så att hyresgästerna får stå för hela hyresnotan när kostnaderna ökar, säger David Broo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningen vill inte gå med på en hyreshöjning på 17,1%
Hyresgästföreningen vill inte gå med på en hyreshöjning på 17,1%
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Anebybostäder straffar hyresgäster som protesterar25.10.2024 11:44:54 CEST | Pressmeddelande

Det kommunalt ägda Anebybostäder valde att gå till hyresnämnden för att tvinga fram hyreshöjningar för fem av sina lägenheter, genom en översyn eller bruksvärdering. Det gjorde man bara mot just de hyresgäster som valt att inte gå med på kraven om höga hyreshöjningar. Nu har hyresnämnden valt att gå på Anebybostäders linje och flera hyresgäster mellan 700 – 2 600 kronor i hyreshöjning. – Jag kan inte förstå att politikerna kan låta sin allmännyttiga bostadsstiftelse bete sig så hänsynslöst mot sina hyresgäster, säger Barbro Svensson, ordförande Hyresgästföreningen Aneby-Nässjö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye