Vänsterpartiet

Vänsterpartiet ger pris till HBTQ-legendar

Dela

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelas årets Jörn Svensson-pris.
-Jörn Svensson var en viktig, frihetlig röst under en tid då få eller inga politiker var beredda att stå bakom de här frågorna. Än mindre erkänna den diskriminering och utsatthet som omgav dem. Vi är i en delvis ny och auktoritär tid och HBTQI-rörelsen måste ta nya tag för att göra motstånd, säger Anna-Maria Sörberg, som tar emot priset under Vänsterdagarna i Göteborg.

Anna-Maria Sörberg är frilansjournalist och författare. Har skrivit om homonationalism, könskrig, hiv, queera relationer och åldrande. Mellan 1989 och 1999 arbetade hon som frilansreporter och producent för Sveriges Radio och som frilanskorrespondent i New York. Bland hennes böcker märks ”Det Sjuka” om konsekvenserna av en repressiv svensk hivpolitik, antologin ”Över regnbågen - röster ur en rörelse” som hon var huvudredaktör för och ”Homonationalism” om nya nationalistiska och konservativa vindar i ”gayvänliga” tider.

Hon grundade Sveriges första queertidskrift ZON med bland andra Elina Grandin och Roger Wilson. Sörberg var också under tre år tidningen Kom Uts chefredaktör."

Partistyrelsens motivering:

”  Årets pristagare har varit aktiv i flera decennier som journalist och författare, och är känd både i och utanför HBTQI-sammanhang.  Hon tar avstamp i HBTQI-perspektiven, men analyserar djupa strömningar och politiska uttryck i våra samhällen som har relevans och bäring långt utanför queer-samhället.  

Hon är en del av HBTQI- rörelsen, men samtidigt en av dess mest allvarsamma kritiker. Hon ställer de svåra frågorna och kräver av HBTQI-rörelsen att den aldrig blir medgörlig, inställsam, eller en del av förtryckande maktstrukturer. Genom sin analys av en framväxande homonationalism har hon gått före och på ett avgörande sätt gett oss verktygen att göra motstånd. 

För allt sitt kritiska och reflekterande arbete tilldelas Anna-Maria Sörberg 2023 års Jörn Svensson pris. ”

Jörn Svensson-priset på 10 000 kronor är instiftat av Vänsterpartiets partistyrelse. Det delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda.

Prisutdelningen skedde på Vänsterdagarna, där Nooshi Dadgostar delade ut priset till Anna-Maria Sörberg.

Kontakter

Vänsterpartiets presstjänst:

(Obs går ej att skicka sms)

Tel:070-620 00 64

Bilder

Anna-Maria Sörberg
Anna-Maria Sörberg
Ladda ned bild

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye