Aleris

Aleris delar ut miljonbidrag till innovation

Dela

Varje år delar Alerisfonden ut medel till projekt som bidrar till utvecklingen av hälso- och sjukvården och som skapar nytta för patienter i Skandinavien. Juryn har nu rankat de 30-talet bidrag som kom in till fonden i år och utsett 14 projekt, som tillsammans delar på drygt 1,1 miljoner kronor.

Från vänster: Aleris Digital Psykiatri, Lina Anderhell Öberg, enhetschef, Jesper Enander, verksamhetschef, Caroline Kiritsis, psykolog, Ingvill Hustad, psykolog, och Lauri Nevonen, affärsområdeschef Aleris Psykiatri.
Från vänster: Aleris Digital Psykiatri, Lina Anderhell Öberg, enhetschef, Jesper Enander, verksamhetschef, Caroline Kiritsis, psykolog, Ingvill Hustad, psykolog, och Lauri Nevonen, affärsområdeschef Aleris Psykiatri.

— Som jurymedlem får man en bild av vilken kunskapshunger och vilja att driva förbättring som finns inom Aleris och det är fantastiskt roligt. De 14 projekt som får medel ur fonden i år bidrar vart och ett till ökad patientnytta och utvecklar oss som vårdgivare, säger Niclas Skyttberg, ordförande i Alerisfonden.

Det svenska projekt som rankats högst och tilldelas mest medel 2023 är inskickat av psykologerna Ingvill Hustad och Caroline Kiritsis. Det har rubriken ”Digital KBT” och handlar om att utveckla nya program inom internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (iKBT).

— Vi arbetar båda med digital psykiatri inom Aleris och ser ett stort behov av att kunna hjälpa människor i hela Sverige med fler problem än vad dagens programutbud täcker. Alerisfonden gör att vi kan lägga extra kraft och resurser på detta och öka takten i utvecklingen, säger Ingvill Hustad, psykolog inom Aleris.

Följande projekt från Norge och Danmark hör också till de högst rankade:

 • ”Hofte- og knæalloplastik-forløb”: Kai Lange (Danmark)
 • ”Dagkirurgisk hofteprotese”: Arne Kristian Aune (Norge)

Dessutom har ytterligare elva projekt tilldelats medel ur fonden:

 • Hållbar tenniskarriär: Jouko Kivioja (Sverige)
 • Tumbasartros: My von Walter (Sverige)
 • AI EKG och arbetsförmåga: Karun Korkmaz (Sverige)
 • Gångträning ryggmärgsskada, Emelie Butler Forslund (Sverige)
 • Tilt and Tumble Cataract: Johan Ursberg (Sverige)
 • Exoskelett ergonomisktstöd: Emil Lennartsson (Sverige)
 • Sperm analysis: Juan Manuel Moreno-Moya (Norge)
 • Pasientopplevelsen innen mental helse: Lene Søvold (Norge)
 • Smerter efter rygkirurgi: Peter Koch Langhoff (Danmark)
 • Personlig digital sundhedsvejledning: Katja Jackson Nylander (Danmark)
 • MIT- mænd i terapi: Christa Ryholt og Annette Gaard (Danmark)

Om Alerisfonden

Alerisfonden bildades 2013 och har sedan start delat ut drygt 17 miljoner kronor till närmare 190 patientnära utvecklings-, forsknings- och kvalitetsprojekt inom vård där särskilt nytänkande och innovation ska uppmuntras. Med fonden vill Aleris stimulera medarbetare till nytänkande och kompetensutveckling.

Bidragen har bedömts utifrån fem kriterier.

 • Nytänkande och innovation
 • Utveckling av arbetssätt och metoder, till exempel digitalisering
 • Vetenskaplig kvalitet
 • Enkelhet i genomförandet
 • Patient- och verksamhetsnytta

Jury

Juryn leds av ordförande Niclas Skyttberg, chefläkare i Aleriskoncernen, och utgörs av Aleris chefläkare i Norge, Danmark och Sverige, digitaliseringschef och kommunikationsdirektör.

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Från vänster: Kai Lange och Bent Wulff Jakobsen, chefläkare Aleris Danmark
Från vänster: Kai Lange och Bent Wulff Jakobsen, chefläkare Aleris Danmark
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Ny studie visar att kulturformuleringsintervju kan underlätta identifikation av depressionssymtom vid transkulturella bedömningar29.2.2024 10:15:22 CET | Nyheter

The Cultural Formulation Interview – eller Kulturformuleringsintervjun (KFI) som den kallas på svenska – är ett diagnostiskt verktyg för transkulturella psykiatriska bedömningar. Det vill säga psykiatriska bedömningar där vårdpersonalen har en annan kulturell bakgrund än patienten. KFI tar hänsyn till kulturella variationer i symtombilden av psykiska problem och hur problemen beskrivs, och syftet är att underlätta diagnosställandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye