Linköpings kommunLinköpings kommun

Linköping prisas som Europas mest innovativa stad

Dela

Nu är det klart att Linköping som första svenska stad har vunnit iCapital Awards, i kategorin European Rising Innovative City. Vinsten består av 500 000 euro för att fortsätta satsa på och utveckla stadens innovativa lösningar på samhälls- och hållbarhetsutmaningar.

Under måndagskvällen, 27 november, kammade Linköping hem priset som Europas mest innovativa stad. På bilden syns Linköpings borgsmästare Mikael Sanfridson (S) tillsammans med representanter från Linköpings kommun.
Under måndagskvällen, 27 november, kammade Linköping hem priset som Europas mest innovativa stad. På bilden syns Linköpings borgsmästare Mikael Sanfridson (S) tillsammans med representanter från Linköpings kommun. Foto: Linköpings kommun

Linköping har sedan länge en stark tradition av innovation, utveckling och samverkan mellan offentlig sektor, näringslivet, akademin och civilsamhället. Det är en nyckel för att lyckas bemöta samhällsutmaningar som klimatomställningen, segregation och en åldrande befolkning. 

Det är precis vad EU-kommissionens pris iCapital Awards handlar om; att lyfta städer i Europa som är goda exempel på hur samhälls- och hållbarhetsutmaningar kan lösas genom innovation och utveckling. 

– Flera svenska städer har tidigare placerat sig högt i tävlingen, men detta är första gången en svensk stad har vunnit. Vi är mycket stolta och glada över att lyftas som ett föredöme i Europa, och kommer fortsätta utveckla vårt arbete för att skapa bästa möjliga stad för våra invånare, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköpings kommun.

Linköping tävlade i kategorin för städer med upp till 249 999 invånare, och tävlingsprocessen har innehållit flera delar. I denna kategori skickade tolv europeiska städer in varsin ansökan i juni, med många konkreta exempel på hur de jobbar innovativt för att möta olika samhällsutmaningar. Sedan utsågs sex semi-finalister, som också fick presentera sin ansökan framför den internationella tävlingsjuryn. En stor del av tiden var avsatt för juryn att kunna ställa fördjupande frågor. Efter det utsågs tre finalister - Linköping, Cork (Irland) och Padova (Italien).

Prisutdelning i Marseille

Under en högtidlig prisutdelning 27 november i Marseille presenterade EU-kommissionen vinnaren - och valet föll på framtidsstaden Linköping. På plats för att ta emot priset var borgmästare Mikael Sanfridson tillsammans med andra representanter från Linköping. Padova kom på andra plats och Cork på tredje.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit i arbetet. Att det vi har genomfört, våra resultat och lärdomar belönas på detta sätt är ett fint bevis för att Linköping är på rätt väg. Den här vinsten skapar ett momentum som vi ska ta tillvara på, både internt och externt, i arbetet att möta nutidens och framtidens utmaningar, säger Mikael Sanfridson.

Som vinnare får Linköping 500 000 euro för att fortsätta satsa på och utveckla stadens innovativa lösningar på samhälls- och hållbarhetsutmaningar. Dessutom riktas internationellt strålkastarljus på Linköping, och staden kan räkna med många intresserade besökare framöver.

Linköpings innovativa arbete

Vill du läsa mer om Linköpings ansökan och några av de exempel på lösningar som togs upp? Det hittar du på businesslinkoping.se

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye