RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen växlar upp arbetet för att främja och skydda den biologiska mångfalden

Dela

Västra Götalandsregionen tar nu viktiga steg för att skydda den biologiska mångfalden. Miljö- och regionutvecklingsnämnden föreslås få ett tillskott på 15 miljoner för att säkra arbetet med att bland annat upprätthålla öppna landskap genom betes- och slåtterdriften, röja sly och återställa våtmarker.

Enligt World Economic Forum (WEF) är förlusten av biologisk mångfald en av de tre största globala risker som samhället står inför de kommande 10 åren. I Västra Götaland finns idag 2053 arter som är rödlistade, detta innebär att dessa arter riskerar att dö ut. Fungerande ekosystem ger oss växtpollinering, skyddar oss mot katastrofer, upprätthåller friska hav, och bidrar till ett stabilt klimat. Medan regeringen nästan halverar anslagen till arbetet med biologisk mångfald, säkerställer RödGrön Ledning att det långsiktiga arbete som sedan länge gjorts, inte går förlorat.

  • När en art försvinner är det en förlust vi som mänsklighet förlorar för all framtid, därför är det helt avgörande att vi gör vad vi kan för att skydda den biologiska mångfalden. Samtidigt är det väldigt hoppfullt att när vi satsar på att skydda och bevara värdefull natur så ser vi att naturen kan återhämta sig, säger Madeleine Jonsson (Mp), ordförande för miljö- och regionutvecklingsnämnden.

Det krävs stora resurser på lång sikt att kompensera för all biologisk mångfald som går förlorad. Med tillskottet på 15 miljoner kommer regionen att kunna upprätthålla många av de investeringar i biologisk mångfald som den tidigare rödgröna regeringen genomförde. Att inte fullfölja dessa satsningar skulle direkt hota det arbete som gjorts för att bevara hotade arter, det skulle även riskera bekämpandet av invasiva arter så det skulle vara ren kapitalförstörelse av skattemedel.

  • Syns det inte, finns det inte-mentaliteten gör att förlusten av biologisk mångfald sker i det tysta och därför inte märks lika tydligt som klimatförändringen. Men när vi väl lägger märke till den riskerar det att redan vara för sent, säger Madeleine Jonsson (Mp)

Rödgrön Ledning ser att biologisk mångfald är en central komponent i arbetet för att upprätthålla en sund och levande natur i regionen. Satsningen är en del av tilläggsbudgeten som kommer upp för beslut på dagens regionfullmäktige.

Kontakter

Bilder

MadeleineJonsson (MP)
MadeleineJonsson (MP)
Ladda ned bild

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye