Ideon Science Park

Ideon Science Park ska stärka Sveriges innovationskraft inom deep tech – med demokratiska förtecken

Dela

Sveriges Innovationsmyndighet, Vinnova, har ett ökat fokus på innovationer inom deep tech. Europa behöver i större utsträckning använda deep tech i forskning och utveckling för att skapa en innovativ, motståndskraftig och konkurrenskraftig – och inte minst hållbar – industri. Ideon Science Park i Lund arbetar med att bidra till att stärka Sveriges globala position och främja Skåne som grogrund för banbrytande innovationer inom Tech och Deep Tech. Det sker genom nära samarbeten mellan entreprenörer, forskare, företag och andra innovationsaktörer i regionen, i Sverige och internationellt.   

Ideon Science Park är Sveriges första forskningspark och firade under 2023 sina första fyrtio år.

–Nu är fokus på de nästa fyrtio. De närmaste åren kommer vi att se många revolutionerande lösningar inom deep tech som kommer att förändra vårt samhälle i grunden, säger Anders G. Nilsson.

Därför tillkännager Ideon nu att bolaget, som främjare av innovationer, också ska bidra till en inkluderande och demokratisk utveckling inom deep tech.

–Vi är Lunds universitets verktyg för att sprida och använda kunskap, skapa arbetstillfällen, inkomster och välstånd till samhället, säger Anders G. Nilsson. Därför har vi också ett ansvar för att integrera demokratiska principer i arbetet med olika intressenter.

Genom denna satsning strävar Ideon efter att säkerställa inkludering, skydd av rättigheter och integritet, främjande av innovation och ekonomisk tillväxt, ansvarsskyldighet och inkluderande beslutsfattande.

–Målet är att undvika oönskade konsekvenser och maktkoncentration inom teknologin. Den ska skapa samhällsnytta och ligga i linje med våra önskningar och värderingar. Informationssäkerhet – också en av Ideon Science Parks kärnfrågor – är en förutsättning för demokrati, säger Anders G. Nilsson, VD på Ideon Science Park, tidigare VD i Ideon Innovation som nu är en del av Ideon Science Park. På Ideon ska vi jobba med att främja tillgången till deep tech-innovationer, för att motverka ojämlikheter som utmanar demokratiska principer om lika möjligheter och tillgång.

Bland annat kommer Ideon att delta i samhällsdiskussioner och debatt, som är en del av och gynnar en effektiv demokrati:

–Vi ska bidra till att informera samhället om deep tech eftersom det påverkar oss alla i stor utsträckning, säger Anders G. Nilsson. Vi ska också stötta bolagen så att de involverar medborgare att delta i beslutsprocessen kring en teknologi, om den kommer att användas på ett sätt som påverkar samhället.

För mer information, kontakta Anders G.Nilsson 070-140 53 08

Kontakter

Bilder

Anders G Nilsson VD på Skåne Innovation Day
Anders G Nilsson VD på Skåne Innovation Day
Ladda ned bild

Om oss

Ideon Science park har kommit att bli en plats där framstående innovationer skapas och spännande tillväxtbolag tar avstamp. Multinationella företag som Axis, Ericsson och Qlik härstammar från Ideon som grundades 1983 i samarbete med Lunds universitet. Flera av världens största innovationsbolag har utvecklingskontor eller samarbetsinvesteringar på Ideon Science Park. Här finns tillgång till laboratorier av högsta standard, vilket gör Ideon Science Park till en dynamisk tillväxt- och kunskapsmiljö för utvecklings- och forskningsbolag i världsklass. Ideon Science Park erbjuder bolagen rådgivning, stöd, utbildning och kontakter. Ideon Science Parks inriktning är tech och deep tech med ett demokratiskt fokus.

Följ Ideon Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ideon Science Park

The Lund-based company, Iternio, and its product, A Better Routeplanner (ABRP), have been acquired by the American company, Rivian.22.6.2023 15:18:00 CEST | Pressmeddelande

In a groundbreaking move, the Ideon-based company Iternio, known for its trailblazing product, A Better Routeplanner (ABRP), has been acquired by the American electric vehicle manufacturer, Rivian. The journey of Iternio and its commitment to enhancing electric vehicle experiences stands testament to Sweden's flourishing startup scene and emphasizes Rivian's commitment to expanding and improving its service offerings.

Ideon Science Park fördjupar samarbetet med universitet, näringsliv och lokala och regionala samhället16.6.2022 14:11:10 CEST | Pressmeddelande

Ideon Science Park omfattar bolag Ideon Innovation, Ideon AB och Ideon Open och som ett led i att utveckla och förstärka rollen som Internationell Science Park inom Tech och Deeptech, slås verksamheterna samman. Efter sommaren kommer Ideon Science Park AB, med ny ägarbild och tydligare verksamhetsinriktning att fördjupa samarbetet med universitet, näringsliv och lokala och regionala samhället. Verksamhetsansvarig för Ideon Science Park tills vidare är Anders G Nilsson, f.n. VD för Ideon Innovation och Ideon Open och operativt ansvarig är Lotta Wessfeldt, f.n. VD för Ideon AB. "Vi har under snart ett år arbetat intensivt med att utveckla vår verksamhetsidé och förbereda för att ta ett kliv framåt för att fortsätta vara en internationellt sett relevant och värdeskapande Science Park - säger Lotta . Det är också viktigt för oss att kunna tydliggöra vår strategiska inriktning mot Tech och Deeptech för att kunna möta Lunds universitets starka forskningsområden - tillägger Anders " Nuvarande

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye