Region Örebro län

Beroendet av hyrpersonal ska minskas

Dela

Region Örebro län kommer nu att stärka arbetet för att minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården. Det är resultatet av att regionstyrelsen i dag ställde sig bakom en rekommendation från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Att hyra in personal i vården kan vara nödvändigt för att hantera en hög belastning vid enskilda tillfällen vilket coronapandemin är ett färskt exempel på. Ett stort beroende av hyrbemanning över en längre tid får dock negativa konsekvenser.

- Att använda inhyrd personal i allt för stor utsträckning påverkar så väl vår egen personals arbetsmiljö och kontinuiteten för patienterna som verksamheternas utvecklingsarbete och vår ekonomi. Därför känns det bra att vi nu kan fortsätta vårt arbete med att minska hyrbemanningen tillsammans med övriga regioner i enlighet med den rekommendation från SKR som vi ställde oss bakom i dag, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Den aktuella rekommendationen antogs av SKRs styrelse den 22 september i år och den säger kort och gott att regionerna kraftigt ska minska användningen av hyrpersonalen inom sina verksamheter.

- Detta innebär att vi kommer att öka våra ansträngningar ytterligare för att vara oberoende av inhyrd bemanning när det gäller den ordinarie verksamheten inom hälso- och sjukvården och bara använda hyrpersonal vid tillfälliga vakanser och arbetstoppar. Det finns en stor styrka i att alla regioner nu uttalat samma ambition och att vi kan hjälpas åt för att nå det gemensamma målet, säger Charlotta Englund (C), regionstyrelsens vice ordförande

- Att minska hyrbemanningen kan på kort sikt innebära att tillgängligheten för viss vård på en del platser kan försämras men om vi som arbetsgivare ska kunna säkerställa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö och attraktiva arbetsplatser behöver användningen av hyrbemanningen kraftigt minska. Lyckas vi med det kan andelen anställd personal succesivt öka vilket ger en ökad kontinuitet och bättre tillgängligheten för patienterna, säger Behcet Barsom (KD), ledamot i regionstyrelsen.

Vid dagens sammanträde beslutade regionstyrelsen också att ställa sig bakom Samverkansnämndens rekommendation om att kostnaderna för hyrbemanningen inte ska överstiga 2 procent av personalkostnaderna för hälso- och sjukvården i respektive region.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Charlotta Englund, regionstyrelsens vice ordförande, telefon: 076-725 78 20

Behcet Barsom, ledamot i regionstyrelsen, telefon: 073-077 77 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny analysrapport: Skydds- och riskfaktorers samband med ungdomars hälsa22.2.2024 08:59:00 CET | Pressmeddelande

En ny analysrapport visar hur skyddsfaktorer kopplade till trygghet och relationer med kompisar, föräldrar och andra vuxna har ett starkt positivt samband med hälsan. Starka riskfaktorer är bland annat att känna sig ensam eller stressad samt att ha sämre ekonomiska förutsättningar. Analysrapporten har tagits fram med undersökningen Liv & hälsa ung bland elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet i Örebro län som underlag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye